Когато видим, че инфлацията се зададе, тогава ще разберем, че кризата е свършила, прогнозира директорът на УниКредит Булбанк Левон Хампарцумян. Банкерът говори за корпоративното поведение при криза на форум в София.

В момента всички големи икономики печатат пари, за да отговорят на липсата на ликвидност. Това ще доведе до сериозен инфлационен натиск и когато централните банки изтеглят напечатаните пари, ще започнат да вдигат основните лихви.

Това може да е полезно за България, защото ще помогне левът, смятан за надценен, да се ребалансира, каза финансистът. Според него все още е рано да се прогнозира краят на кризата. Тя обаче има своите позитиви за родните фирми - те са свикнали да понасят удари и ще имат добри възможности да се преструктурират, каза Хампарцумян.

Според него България е подценявана от анализаторите заедно с целия регион на Централна и Източна Европа, но страната ни все още има потенциал за растеж. Трябва да покажем, че сме в групата на по-добрите, това ще донесе инвеститорски интерес към държавата, посъветва управляващите банкерът.

България натрупа резерви при подема през последните години и сега трябва да сме разумни в използването им. А не управляващите да си мислят - може и нищо да не правим и ако кризата мине бързо, ще ни се размине, коментира Хампарцумян.

Доверието към страната ни се завръща с индекса, който сочи вероятността една държава да фалира до края на годината. През 2008 г. той е бил около 0.5%, но от ноември до януари, когато се усети най-силно кризата, е достигнал 7%. Сега отново е около 0.5%.

Източник: в. Стандарт