След като затвори пазара в петък, милиардерът Уорън Бъфет оповести, че е сложил още пари в Wells Fargo, една от водещите банки в САЩ.

Wells Fargo до голяма степен се показа като лидер в индустрията по време на катаклизмите на пазара, коментират от Forbes. Новината за инвестицията идва месец след като банката породи пазарно рали, като оповести печалба за първото тримесечие, която двойно надвишаваше прогнозите на анализаторите.

Berkshire Hathaway, холдинговата компания управлявана от Бъфет, съобщи за увеличение на участието си в банката до около 306 млн. акции, от 290 млн.

Бъфет направи сериозна крачка към навлизане във финансовия сектор, като инжектира през септември 2008 г. 5 млрд. долара в Goldman Sachs.

Книжата на Wells Fargo затвориха снощи на цена около 25 долара. Уорън Бъфет също е инжектирал още 1 млн. в U.S. Bancorp., както е и увеличил дела си в здравния и потребителски конгломерат Johnson & Johnson.

Бъфет също е направил някои продажби, като орязва дела си в здравния застраховател United Health Care, както и вдилъра на употребявани автомобили CarMax.

Въпреки че Бефет винаги е бил представян като „Оракулът от Омаха", имиджът му на всезнаещпонесе удар през последната година, когато пазарната стойност на Berkshire падна с 27% за последните 12 месеца.

Финансовата криза удари също и кредитния рейтинг на компанията. За десетилетия едно от "бойните знамена" на компанията на Бъфет бе рейтингът ААА, един от малкото в САЩ.

Наскоро Berkshire оповести оперативна загуба от 990 долара на акция за тримесечието, при 607 долара печалба година по-рано. Компанията съобщи, че обезценките от 2 млрд. долара са основно свързани с инвестицията в ConocoPhillips.