Най-големият автопроизводител в Европа Volkswagen AG отмени преговорите с Porsche SE за потенциално сливане по-малко от две седмици, след като фамилиите, контролиращи производителя на спортни автомобили, се съгласиха на подобно обединение, информира Bloomberg.

"В момента няма атмосфера за конструктивни преговори," според Кристине Риц, говорител на Volkswagen. В изявление на Porsche пък се казва, че среща насрочена за днес е била отложена, но преговорите ще продължат. От компанията не предоставят повече подробности.

Фамилиите Порше и Пийх, които заедно контролират половината от Porsche, постигнаха съгласие на 6 май да създадат "интегриран" автопроизводител, който би наредил Porsche до марките на VW, между които са и Skoda и Audi. Преговорите за уточняване на детайлите по сливането за момента са преустановени, а председателят на надзорния съвет на VW Фердинанд Пийх обяви на 11 май, че VW няма да помага в решаването на финансовите проблеми на Porsche и че Porsche трябва да намали задълженията си, които са в размер на 9 млрд. евро.

Porsche притежава около 51% от Volkswagen, чиято автомобилна дивизия е разполагала с 10.7 млрд. евро кеш към 31 март. Производителят на спортните автомобили от серията 911 купува акции на Volkswagen от 2005 г., за да защити връзките си с най-големия си доставчик.

Председателят на надзорния съвет на Porsche Волфганг Порше изпитваше затруднения при набирането на средства, за да финансира увеличение на дела във VW на 75% и е в конфликт с Пийх за това как да бъдат обединени двата автопроизводителя. Споразумението между фамилиите от 6 май отложи плана на Porsche да увеличава още дела си във Volkswagen посредством закупуването на акции.

Служителите на Porsche днес ще излязат на първата стачка в историята на компанията, за да се противопоставят на сливането, според списание Focus. На 7 май, ден след първоначалното споразумение, акциите на Porsche се обезцениха с най-много от поне 13 г. на Франкфуртската борса.

Книжата са загубили 21% от стойността си тази година, намалявайки пазарната капитализация на Porsche на 7.2 млрд. евро. Акциите на Volkswagen са се обезценили с 12%, а пазарната стойност на компанията възлиза на 69.6 млрд. евро.

Всяко едно споразумение между Porsche и VW ще трябва да бъде одобрено от провинция Долна Саксония, която има правото на вето върху подобни споразумения заради 20-процентния си дял във VW.