Светът ще започне да излиза от кризата през следващата година, заяви първият заместник-управляващ директор на Международния валутен фонд Джон Липски в Токио. Според него икономиката на планетата ще възобнови ръста си през 2010 г., съобщава Interfax.

Той подчерта обаче, че изходът от сегашната криза е все още далеч. „Съживяването ще е много по-плавно в сравнение с предишни рецесии," добави Липски.

Както вече стана ясно индексът Bloomberg Professional Global Confidence, измерващ степента на доверие към световната икономика, се изкачи през май до максимума си за последните 19 месеца. На много високо ниво бе обявено вече не веднъж за отслабване на рецесията във водещия локомотив на ръста и понижението - САЩ. За това говориха председателят на ФЕД Бен Бернанке и президентът на на Европейската централна банка Жан-Клод Трише.

Това мнение споделя и председателят на ФЕД в Минеаполис Хари Стерн. В интервю за Bloomberg Television той заяви, че американската икономика се приближава до най-ниската точка на рецесията.

„През последните месеци отчитаме редица благоприятни сигнали, които ни дават основание да предположим, че икономическият спад се приближава до своето дъно", отбеляза той.

Ръководството на ФЕД, което през декември 2008 г. определи целевият диапазон на базовия лихвен процент между 0-0.25%, се отказа през миналите месеци от разширяване на програмата за изкупуване на дългови задължения, чиито обем съставлява 1.55 трлн. щ. д. Подобни сигнали могат да послужат като доводи за предположения, че темповете на спад в САЩ се забавят, а потребителското доверие е възможно да се стабилизира.

Но и американският експерт Хари Стерн не очаква бурен ръст в икономиката на страната. Според него икономическият ръст, в края на периода на рецесия, вероятно ще бъде сдържан, в частност заради това, че кредитните пазари ще останат крехки, а цените на жилищата твърде ниски. Освен това председателят на ФЕД в Минеаполис не изключва вероятността за рязък икономически подем.

Ако експертът се окаже прав, то в световната икономика ще се появи лъч надежда за много по-енергично възстановяване. Така че ако се оставят настрана всички пророчества за задълбочаване на рецесията, може да се каже, че САЩ остават водещата икономика в света, като нейното възраждане означава и ремисия за целия свят.

Още по темата:

Питър Орсзаг: Икономиката на САЩ почти достигна дъно