General Motors Corp., която продава подразделението си Opel, докато се подготвя за вероятен фалит на 1 юни, обяви, че е получила три оферти, информира Bloomberg.

Канадският производител на авточасти Magna International Inc и RHJ International SA, базирана в Брюксел инвестиционна компания, са изпратили подробни оферти до германското правителство. Тази вечер е крайния срок за оферти за Opel, която се продава заедно с британската марка Vauxhall.

Най-големият италиански автопроизводител Fiat SpA също ще отправи оферта днес, според министъра на икономиката на област Тюрингия Юрген Райнхолц. Може да има и четвърти кандидат-купувач, според държавен служител, пожелал анонимност.

Германското правителство вчера отчете сериозен прогрес в преговорите с държавни банки, в това число и KfW Group, за подсигуряването на междинни заеми в размер на 1 млрд. евро за Opel, казва още Райнхолц.

GM, която ще трябва да обяви фалит, ако не се преструктурира до 1 юни, има желание да продаде мажоритарния дял в Opel, която има заводи в Германия, Великобритания, Испания, Белгия и Полша.

Без междинен заем средствата на Opel ще свършат през третото тримесечие, каза миналата седмица президентът на GM Europe Карл-Петер Форстер. Офертата на Magna ще се концентрира върху разработването на руския пазар, докато в центъра на плана на Fiat е Латинска Америка, сподели Форстер на 15 май.

Четирите германски провинции, в които Opel има 25 000 служители, основно подкрепят предложението на Magna, което не включва затварянето на заводи в Германия. Magna иска да превърне Opel в интегриран автопроизводител и да бъде негов директен доставчик на части.

Вземането на решение по отношение на печелившия кандидат може да се проточи до края на юни, според Райнхолц.

RHJ генерира повече от две трети от приходите си от продажбата на автомобилни части. Компанията се оглавява от главният изпълнителен директор Леонард Фишер, който идва през 2007 г. от Credit Suisse.

GM твърди, че има нужда от 3.3 млрд. евро помощ от европейските правителства, за да подсигури оцеляването на Opel. В Германия предстоят парламентарни избори през септември, а коалиционното правителство на канцлера Ангела Меркел няма интерес от фалита на втория най-голям автопроизводител в страната. От министерството на икономиката обявиха на 18 май, че през тази седмица могат да изпратят екип за преговори в САЩ, за да бъдат обсъдени плановете за Opel.