Нощувките в хотели са отживелица. Много по-интересно звучи да преспиш в манастир, затвор, фар, пещера и т.н. Ето няколко откачени предложения:

Фар

Професията пазител на фар вече поизчезва и много съоръжения са запустели. Предприемачи са измислили оригинален начин за изкарване на пари от тях - като ги дават под наем на авантюристични туристи. Това, че е фар не означава, че няма да е луксозно или че ще е евтино.

Сградата на фара в Бърнам, Англия, е на осем етажа, а покривът е трапезария със страхотна гледка. Може да приюти шест туристи. Цената започва от 700 паунда, трябва да си направите резервация доста по-рано, защото има много желаещи.

Затвор

В Лиепая, Латвия, не се шегуват. Това не е от онези хотели, които само се помещават в сгради на бивши затвори, а отвътре са си чисти и луксозни. „Заведението" се гордее с това, че е "неотоплено, неприятено, а персоналът се държи с гостите, като със затворници." Последното означава, че на посетителите през цялото време се крещи, а в коридора ехтят изстрели нонстоп. Надвечер гостите имат пет минути, за да посетят тоалетната (която представлява едно помещение с три дупки в земята) и да си измият зъбите със студена вода, ако си носят принадлежности. След това си влизат в килиите и както казва надзирателят „само да са гъкнали". Ако си мислите, че няма кандидати за подобно преживяване, трябва да ви кажем, че миналата година там са отседнали 80 000 души. Повечето от тях са латвийски младежи, а от скоро резервации правят и много работодатели, които са решили да заведат служителите си на нещо като „екстремен тийм билдинг".

Казарма

Сградата на Old Swan Barracks в Пърт, Австралия, е построена през 1896 г. за казарма. Когато след години армията се изнася оттам я превръщат в хостел. Намира се в центъра на града, цените са от 23 долара на човек за спално с 12 легла, до 72 долара за стандартна двойна стая и 108 долара за апартамент.

Манастир

Стая за гости в Рилския манастир; Снимка - оф. сайт на Рилския манастир

В повечето манастири у нас, а и по света, можеш да отседнеш срещу доста скромна сума. Ако не сте от хората, които търсят купона, а предпочитат тихи и спокойни местенца, можете да съчетаете нощувка и разглеждане на религиозна забележителност. Такива възможности има и в много други страни. В много манастири в чужбина няма тарифа за нощувка, пускат ви срещу „дарение" за храма и намекват колко „обикновено оставят хората". Сумата в повечето случаи е към 50 долара.

Конеферма

В Trilby Station в Австралия можете да се правите на каубои, да ходите на риболов заедно с местните такива или просто да се разхождате сред кенгура и коне. Настаняването е на цени около 90 -100 австралийски долара в собствено бунгало, в общо спално помещение (срещу 25-35 долара на човек) или в лагер на открито (срещу само 20 долара).

Пещера

В Hatter's Hideout в Синята планина в Австралия можете да спите в истинска пещера. Докато в други хотели в графата "екстри" можете да прочетете неща, като "сауна", "турска баня", "лимузина с шофьор", то тук в тази графа са вписани "огнище на открито и 20 кг дърва, барбекю на газ, сгъваеми маси и столове." Цената на това удоволствие започва от 200 долара на човек. В пещерата могат да отседнат до 6 души.

Замък

Такива оферти има много и в почти всички европейски страни. Показваме ви само една от тях - Замъка Castelo Di Pavone в Пиемон, Франция. За да стигнат до последния етаж, гостите трябва да изкачат 143 стъпала. Асансьор няма - все пак, замъкът е строен през 9-и век. Тогава той е бил важна спирка по пътя между Италия и Франция. Има прекрасна гледка към Алпите. Цените започват от около 200 евро на вечер.