Изрисуваният от Микеланджело таван на Сикстинската капела в Рим може би е най-възхваляваният в света, но това далеч не е единственият таван, който си заслужава да видите, пише Reuters.

Екипът на уебсайта VirtualTourist.com е подбрал топ 10 на най-великите тавани в света, освен този на Сикстинската капела.

1. Хотел Беладжио, Лас Вегас, Невада

Оцветените дискове, които плуват по тавана на Беладжио може да изглеждат като многоцветни медузи, но те всъщност са хиляди стъклени цветя изработени на ръка. Както самият град, така и таванът трябва да бъде видян, за да повярвате.

2. Църквата Дебре Берхан Селасие, Гондер, Етиопия

Никога няма да познаете по външния вид на тази малка и относително семпла църква, че вътрешността й е изпълнена с поразителни творения на изкуството. Твърди се, че 104-те крилати херувимчета, които са изрисувани по тавана, не си приличат едно с едно.

3. Гранд Сентрал Стейшън, Ню Йорк

Някога покрит с мръсотия, таванът на сградата е реновиран през 90-те години на миналия век и в момента на него са изобразени няколко зодиакални знаци в красиви морско-зелени и златисти цветове. Съвсем малка част от тавана е оставена в стария си вид, за да се вижда разликата "преди" и "след."

4. Универсален магазин Галери Лафайет, Париж, Франция

Този таван под формата на стъклен купол в известният универсален магазин привлича толкова туристи, колкото и купувачи. Представен през 1912 г., куполът може да бъде засенчен само от гледката от терасата на магазина.

5. Гробницата на Кай Дин, Хю, Виетнам

Таванът е завършен за 11 години, но резултатите са доста поразителни с изрисуваните на ръка девет дракона на девет облака.

6. Църквата Св. Игнатий, Рим, Италия

Когато човек гледа тази многоизмерна картина, му е невъзможно да повярва, че таванът на практика е плосък. Това е вероятно един от най-забележителните примери за зрителна илюзия правени някога.

7. Саграда Фамилия, Барселона, Испания

Никой не може да каже, че строителите на тази сграда са бързали. Работата по нея започва през 19 век и е все още недовършена. Таванът прилича на гора и е също толкова внушителен, колкото и останалата част от катедралата проектирана от Антонио Гауди.

8. Централната ротонда на Обсерватория Грифит парк, Лос Анджелис

Таванът е проектиран от художественият дизайнер от Холивуд Хюго Болин, който по-късно-става стенописец. Кръгообразната картина изобразява зодиакалните знаци и други небесни обекти. Интересен факт е, че Болин е участвал в създаването на филма Магьосникът от Оз, което може би обяснява ексцентричния изглед на тавана.

9. Универсален магазин Macy's, Чикаго

Този оригинален таван от Tiffany е толкова невероятен, че може да разконцентрира дори и най-вманиачените купувачи в магазина. Таванът, който е на повече от 100 години, се състои от повече от 1.6 млн. парченца стъкло и се счита за един от най-добрите примери за художествена изработка на Tiffany.

10. Опера Гарние, Париж

Основната функция на сградата е да подсигурява сцена за изява на градския балет, но стенописът на Марк Шагал е представление сам по себе си. Първоначално е смятан за неподходящ за архитектурата на сградата и поражда много спорове, когато е добавен през 1964 г.