Президентът на Венецуела Уго Чавес каза на пресконференция в столицата на Еквадор Кито, че подкрепя идеята на Русия и на Китай за създаването на наднационална валута, която в бъдеще да замени американския долар. Според Чавес само така ще се сложи край на диктатурата на долара.

Президентът на Венецуела добави, че световната икономическа криза няма обезателно да доведе до края на капитализма, но предупреди, че след приключването й светът вече няма да е същият.

Пресконференцията Чавес даде заедно със своя домакин в Кито, президента на Еквадор Рафаел Кореа.

Пред журналистите еквадорският държавен глава заяви, че ключовите сектори от икономиката на страната, в това число петролните и минните компании, трябва да са в ръцете на правителството, предаде Ройтерс.

През първите две години на власт Кореа упражняваше натиск върху минните и петролните компании в страната да сключват по-изгодни за държавата договори. Досега обаче той се въздържаше от национализацията на която и да е компания за разлика от случващото се във Венецуела. Там в последните 10 години много сектори на икономиката, в това число енергетиката и телекомуникациите, преминаха в ръцете на държавата. В последните седмици Чавес национализира и някои компании в сектора на петролната промишленост и някои производители на желязо, отбелязва Ройтерс.

На пресконференцията в Кито Рафаел Кореа предупреди ЕС, че страната му няма да подпише договор за свободна търговия със съюза.

Кореа каза, че Кито ще се съгласи на търговски договор с Брюксел, в който ясно да бъде уточнено какви ще бъдат облагите за Еквадор.

Според президента ЕС иска да превърне договора за асоцииране, който обсъжда както с Еквадор, така и с Перу и Колумбия, в договор за свободна търговия.

Източник: БТА