Magna International и Fiat са завишили офертите си за подразделението на General Motors Opel, преди решителната седмица, в която германското правителство се очаква да реши коя оферта да подкрепи, информира Reuters.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел ще свика среща на министри днес, за да бъдат разгледани офертите на Magna и на Fiat, както и на международната холдингова компания RHJ International. Днес обаче не се очаква окончателно решение.

Италианската Fiat подобри офертата си в събота след като висши държавни служители казаха, че канадският производител на авточасти Magna е подала по-добра оферта от конкурентите си. Magna също е подобрила офертата си, според източници запознати с преговорите.

Министърът на икономиката Карл Теодор цу Гутенберг обаче заяви вчера, че трите оферти все още са неприемливи, тъй като правителството ще поеме прекалено голям финансов риск. Той заяви пред журналисти, че офертите трябва да бъдат подобрени.

General Motors и германското правителство се борят с времето, за да финализират продажбата на Opel.

Правителството на САЩ даде на GM срок до 1 юни да преструктурира дейността си и да докаже, че може да оцелее без държавна помощ, или в противен случай да обяви фалит.

Решението за това кой ще бъде купувачът на Opel ще бъде взето от GM, но германското правителство ще играе голяма роля, защото вероятно ще предостави финансови гаранции за милиарди евро.

Главният изпълнителен директор на Fiat Серджо Маркионе е заявил, че неговият план не предвижда съкращения на служители в Германия с повече от 8%, според германско седмично издание Bild am Sonntag.

"В най-лошия случай ще бъдат закрити най-много 2 000 работни места при интеграцията на Opel в освободената от задължения смесена компания с Fiat" .

Opel има около 25 000 служители в Германия.

Според Bild am Sonntag Меркел не одобрява офертата на Magna, защото тя предвижда съкращението на 2 500 служители, повечето от които в завода на Opel в Бохум.

Градът вече понесе подобен тежък удар, след като финландската компания Nokia затвори свои завод там през миналата година, а политиците внимават по отношение на съкращенията преди изборите в страната през септември.

От Magna са обърнали внимание на този проблем, според източници запознати с преговорите. "Има индикации, че от Magna са подобрили офертата си." Възможно е планираният електрически автомобил на Opel Ampera да бъде произвеждан в Бохум.

Още по темата: Трима са кандидат-купувачите за Opel