Контролираната от холандското правителство ABN AMRO NV отчете 886 млн. евро загуба след облагане с данъци за първото тримесечие на годината, информира Reuters. По-голяма част от загубата е натрупана от подразделения, които са в процес на прехвърляне към Royal Bank of Scotland (RBS).

Консорциум включващ RBS, Fortis и испанската банкова група Santander закупи ABN AMRO през 2007 г. за 70 мрд. евро. След създалата се криза на доверието холандското правителство пое през миналия октомври контрол над местните операции на Fortis, включително и над дяловете на компанията в ABN AMRO, срещу 16.8 млрд. евро.

Сложността на двете серии транзакции е толкова голяма, че процесът по разделянето на дейностите на ABN AMRO, придобити от холандското правителство, от тези, придобити от RBS, все още продължава.

От ABN AMRO обявиха днес, че разделянето трябва да бъде финализирано до края на 2009 г.

Този процес ще създаде ново дружество, наречено ABN AMRO Bank NV, което ще бъде контролирано от холандското правителство, докато съществуващата компания, носеща това име, ще бъде преименувана на Royal Bank of Scotland NV.

Дейностите, закупени от холандското правителство, реализират печалба от продължаващи операции в размер на 87 млн. евро за първото тримесечие, съобщиха от ABN AMRO, докато тези, закупени от RBS, отчитат 928 млн. евро загуба.

След разделянето новата ABN AMRO Bank ще се фокусира върху холандски компании и потребителски клиенти, както и върху международната търговия с диаманти и бижута. Новата RBS NV ще бъде част от международното кредитиране и транзакции, предоставяни от Royal Bank of Scotland.

От ABN обявиха миналата седмица, че планират да закрият между 4 000 и 5 000 работни места и да намалят разходите с 1.3 млрд. евро в хода на интеграцията с Fortis Bank Nederland. Тази интеграция е следващата стъпка, която правителството планира, след разделянето на RBS и е част от оригиналният план на Fortis.

Холандското правителство обеща да комбинира, след което да приватизира, групата през 2011 г. или по-късно, докато в същото време я пази от проблемите на световните финансови пазари.