В нашето съвремие триумфират онези концепции за функционирането на света, които са подчинени на логика и здрав разум. За нещастие на всички, след като поколения наред човечеството е живяло с едни представи за обкръжаващата ни среда, идва период на преход, в който старите парадигми биват оборвани. Един ден новото познание също се оказва не съвсем съвършено и бива изместено от още по-нови идеи. Тази промяна не бива да ни плаши. Тя е задължителен компонент на еволюцията в човешкото познание.

След като Теорията на ефективните пазари (Efficient market theory) вече петдесет години се е радвала на засилващ се интерес, можем поне да допуснем, че идват времена, през които нейната популярност предстои да намалее. Основната причина се корени в предизвикателствата на мечия пазар, който се „подиграва" вече година и половина с прословутата ефективност на пазарите.

Какво предлага тази теория? Съгласно нейните концепции всяка информация достига до участниците на пазара еднакво бързо. Така всеки инвеститор има абсолютно равен шанс с останалите по отношение на успешната търговия. Нейните привърженици твърдят, че цените на акциите отразяват изцяло рационално направената оценка от инвеститори и трейдъри и поради тази причина цялата налична информация в медийното пространство вече е известна на всички.

Принос в разработването и имат мнозина икономисти и математици, но като първоначален нейн създател се приема Eugene Fama. Теорията се опитва да обясни поведението на капиталовите пазари, изхождайки от ефективността на информационните технологии в нашето съвремие. Според нея добрата информираност на всички участници на пазара дава равни шансове на всеки един от тях да спечели на борсата, но за да се постигнат резултати, по-добри от средните, са необходими или специфични умения, или вътрешна информация.

Привържениците на тази теория не се опитват да търсят акции, които се покачват по-силно от пазарните индекси. Те се стараят просто да не изостават от надпреварата.

Създателите на теорията отхвърлят възможността пазарният тренд да е предвидим и според тях миналото на цените не носи информация за тяхното бъдеще. По това тя изцяло се припокрива с Теорията на случайното блуждаене. Съгласно нейните постулати, новините са причинител на пазарните движения и понеже те също протичат хаотично следователно не подлежат на прогноза.

Тук възниква първия въпрос, който аз, като технически анализатор си задавам. След като новините са хаотични и предизвикват подобни движения, тогава защо пазарите се движат в трендове, които формират цикли? Цикличността означава повторяемост и закономерност, което отхвърля идеята за напълно случайния характер на събитията.

За привържениците на Теорията на ефективните пазари, борсата прилича на билярдна маса, на която топките, когато бъдат ударени в произволен момент, ще се разпилеят по строго изчислима траектория. С други думи, причината е случайно възникнала, но последствията се проявяват съгласно логиката на физическите закони. Ако такава причинноследствена връзка между новини и пазар съществуваше, то всеки, който се научи да чете вестник, щеше да се превръща в милионер на борсата.

Теорията освен, че се опитва да даде обяснение за поведението на пазара, навлиза и в областта на икономиката. Според нея е факт, че финансовите пазари пренасочват свободните пари към стопанството по-ефективно отколкото банковата система. Това наистина е така, защото всяко предприятие се конкурира много по-успешно чрез капиталовия пазар. От своя страна мениджмънта на публичните компании имат по-прозрачно управление и инвеститорите могат ежеминутно да гласуват за или против управлението на съответната фирма, създавайки обратна връзка между собствениците и управляващите органи на предприятието.

Това дали съвременната икономическа система е по-ефективна от тази преди векове също е спорен въпрос. Допреди започването на ипотечната криза, почти никой в развитите страни не желаеше да се усъмни в твърденията на теорията. Днес тя е поставена на сериозно изпитание. Правителствата от целия свят се опитват с административни мерки да върнат пазарите към тяхната ефективност. Дали ще успеят? Това е твърде малко вероятно. Причината е, че никой не знае каква е цената на целия дълг, дори и ако става дума само за Америка.

Със сигурност обаче той се измерва с десетки или стотици трилиони долари. Различни източници ни информират, че политиците имат лекарство против дефлация и депресия и е достатъчно да пуснат печатницата на пари. Всъщност това вече е сторено, но какво са няколко трилиона спрямо дълг, който е десетки или стотици пъти по-голям. Когато властимащите разберат, че не могат да спрат дефлационните процеси, наистина могат да ускорят процеса на печатане и тогава кризата от дефлационна, ще се трансформира в хиперинфлационна. Засега обаче по-вероятно е дефлацията да продължи да се задълбочава.

Аргументите ми се базират върху тренда на всички активи по целия свят. Недвижими имоти, акции, суровини и дори ценните метали не показват сигнали за възходящ тренд. Тази картина по никакъв начин не може да се нарече инфлация.

Привържениците на Теорията на ефективните пазари претендират, че информираността на всички участници гарантира тази ефективност и пазарът е в пълна симбиоза с икономическото развитие, което води до вечен просперитет, избягвайки фазите на свиване в икономиката и значителните корекции на индексите. Иска ли ви се все още да вярвате в подобен абсурд, който отхвърля природните закони. Цикличността е точно такъв закон и да се борим с нея е безумие.

Основният проблем в теорията се корени върху грешното предположение, че решенията за покупка и продажба се взема разумно от инвеститорите на базата на знанията, с които разполага всеки участник. Истината е съвсем друга: всеки, който инвестира, го прави, за да спечели повече пари и продава, за да не загуби пари. Мотивацията произлиза не от разума, а от алчността и страха на индивидите. Това са две емоционални състояния, които малцина умеят да контролират. Следователно е невъзможно пазарите да бъдат рационални и ефективни, ако самите участници в тях са нерационални и емоционални същества.

Повечето твърдения на теорията звучат изключително логично, но точно в тази логика се крие сложната метафизика на нейния неуспех да разбере загадката наречена финансови пазари, защото на тях властват не разум и рационално поведение, а емоциите и стремежа на всеки е не да покаже своят интелект, а да вземе от парите на другите.

Автор: Ивайло Груев, www.home-traders.eu