Американската икономика може да се сблъска с хиперинфлация, темповете, на която ще бъдат близки до равнищата в Зимбабве, смята известният инвеститор и анализатор Марк Фабър.

Това може да се случи, защото Федералният резерв едва ли ще бърза с повишаването на лихвите, предаде агенция "Блумбърг". "Аз съм на 100% сигурен, че САЩ ще бъдат връхлетени от хиперинфлация", заяви Фабър. По думите му, цените в САЩ могат да растат с почти същата скорост, както и в Зимбабве, където темповете на инфлацията достигнаха 231 милиона процента през юли миналата година, след което правителството на страната не е публикувало нови данни.

Директорът на Федералната резервна банка на Филаделфия Чарлз Плосер заяви миналата седмица, че инфлацията в САЩ може да достигне 2.5% годишно през 2011 г. По-рано представители на американския Федерален Резерв прогнозираха ръст на цените в диапазона между 1.7 до 2% през 2011 г. Action Economics прогнозира понижаване на цените в САЩ с 0.4% през 2009 г. и инфлация на равнище от 1.8% през следващата година и 2%- през 2011 г.

Източник: БГНЕС