Клубът на милионерите във Великобритания се е свил наполовина поради спада в цените на недвижимите имоти, падащите цени на акциите и по-малките бонуси, информира Bloomberg, позовавайки се на данни на Центъра за икономика и бизнес проучвания (CEBR).

В момента във Великобритания има 242 000 души с активи на стойност най-малко 1 млн. паунда (1.6 млн. долара), в сравнение с 489 000 души, установени в предишното проучване на CEBR през 2007 г.

Финансовата криза е струвала на британските домакинства 1.9 трлн. паунда от тяхното богатство от юли 2007 г. насам, според данни на PricewaterhouseCoopers LLP от март. Броят на милионерите може да продължи да пада през тази година, тъй като спадът на жилищния пазар продължава, а икономиката е в рецесия, която се смята за най-тежката от Втората световна война.

Спадът отразява срива на пазара на недвижими имоти, спада в стойността на акциите и 70-процентното понижение на бонусите в Лондонското Сити," казва Дъглас МакУилямс, главен изпълнителен директор на CEBR. "С достигането на дъно в спада на цените на имотите, бихме могли да очакваме броят на милионерите да започне да нараства отново през 2011 г."

Други анализатори са по-песимистично настроени. От Savills Plc обявиха на 1 май, че имотният пазар може да не се възстанови до 2012 г., тъй като безработицата нараства, а кризата влияе на купувачите. От Jones Lang LaSalle Inc. пък днес прогнозираха, че цените на жилищата във Великобритания могат да паднат с около 14% тази година.

Британските милионери, чийто брой нарасна повече от два пъти в периода 2003-2007 г. със скока на цените на имотите, отчитат спад на богатството си с почти една четвърт в последната година, казват от CEBR.

"Положението при милионерите изглежда е същото както и при милиардерите, след като списъкът на Sunday Times показа, че броят на британските милиардери е намалял от 75 през 2008 г., до 43 тази година."

Богатството на британските милиардери е намаляло с 38%, в сравнение с 24-процентен спад при това на милионерите, сочат данните на CEBR.

Кризата е повлияла и на продажбите на луксозни стоки. Продажбите на автомобили от марката Bentley са намалели с две трети от началото на годината, докато тези на BMW са се понижили с 35%.