Дванадесет публични компании ще получат безвъзмездно 28.74 млн. лв. за финансиране на свои проекти по Оперативна програма „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика 2007-2013", става ясно от официалната страница на програмата.

В списъка на одобрените 39 проектни предложения, на стойност 97.3 млн. лв., попада Хидравлични елементи и системи АД. Половината от финансирането за проекта „Технологично обновление и модернизация на машинния парк в ХЕС АД" ще бъде безвъзмездно. Общият бюджет на проекта е 4.3 млн. лв., като по линия на ОП дружеството ще получи 2.15 млн. лв.

По-надолу в списъка фигурира и името на Монбат АД. Производителят на акумулаторни батерии кандидатства с проект „Повишаване на конкурентоспособността на Монбат АД чрез инвестиране в ново оборудване за производство на решетки и плочи за сухозаредени и залети оловно-кисели батерии". Стойността му възлиза на 10.82 млн. лв., като близо 5 млн. лв. (46% от общата стойност) ще дойдат по линия на безвъзмездно финансиране.

Арома АД попада в списъка с проекта за 1.2 млн. лв. „Интегрирана управленческа система и технически решения за повишаване на конкурентоспособността и ефективността на бизнес процесите на компания Арома АД". Половината от сумата ще се предостави от оперативната програма.

Сред одобрените 39 проекта е и този на М+С Хидравлик АД. Наименованието на проектното предложение е „Внедряване на ново технологично оборудване в М+С Хидравлик АД". Програмата е с общ бюджет от 4.97 млн. лв., от които 50% ще са безвъзмездна помощ.

На единадесето място в списъка, според номерацията там, с одобрен проект е публичното дружество Каолин. Компанията участва с проекта „Технологична модернизация на Каолин АД чрез инвестиционна подкрепа за разширяване на производството" за 6.19 млн. лв., като финансовата помощ в случая също е на 50%.

За „Повишаване на конкурентоспособността чрез технологична модернизация" участва и русенското дружество Спарки АД. Проектът му е на стойност 9.96 млн. лв., като половината от средствата ще дойдат по линия на оперативната програма.

По-надолу в списъка са две фармацевтични компании, чиито акции се търгуват на Българска фондова борса. Близо 50% от проекта на Българска роза - Севтополис „Закупуване на нови таблетпреса и блистер автомат и ремонт на съществуваща сграда за технологичната модернизация на таблетното производство" ще се финансира с европейски средства. Проектът е на стойност 2.96 млн. лв.

Втората фармацевтична компания е Унифарм АД. Проектното предложение е с название „Модернизация и развитие на Унифарм АД" и е на стойност 5.31 млн. лв. Половината от цената ще се покрие от ОП.

„Ефективност и качество за устойчиво развитие на Балканкар Заря АД" е проектът на друга една публична компания. Общият бюджет е 3.13 млн. лв., като в случая сумата на безвъзмездната финансова помощ е 1.56 млн. лв.

Малко по-надолу в списъка се среща трета компания от портфейла на Стара планина холд, наравно с ХЕС АД и М+С Хидравлик АД - Елхим-Искра АД. Проектът за „Повишаване на производствения капацитет в Елхим Искра АД" е с бюджет 729 720 лв. , като 50% от цената ще се осигури безвъзмездно.

Спарки Елтос АД е следващата публична компания, която си осигури безвъзмездна помощ за половината от стойността на проекта „Повишаване конкурентоспособността на Спарки Елтос АД чрез технологична модернизация на производствения процес" за 7.64 млн. лв.

За проекта си „Повишаване конкурентоспособността на Мак АД чрез технологична модернизация на производствения процес" на стойност 1.09 млн. лв., публичната компания ще получи 542 520 лв.

В „резервния списък" на 46 броя проектни предложения, без осигурено финансиране за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Открита процедура за конкурентен подбор на проекти с определен срок за кандидатстване „Технологична модернизация в големи предприятия" изчакват още проектите на Елпром Зем АД, Билборд АД, Балканкар Рекорд АД, Биовет АД, Завод за хартия - Белово АД, Металик АД и Енергоремонт - Бобов дол АД.

Още по темата:

Спарки Елтос и Биовет получават безвъзмездна помощ