General Motors е успял да се договори за продажбата на своето европейско подразделение Opel, съобщава германската телевизия N24, цитирана от Интерфакс.

Най-големият американски автомобилопроизводител ще продаде Opel на канадската Magna International, която участва в наддаването заедно с най-голямата източноевропейска банка "Сбербанк".

Агенция "Блумбърг" съобщи, че след разпространяването на дългоочакваната новина акциите на автомобилния гигант Fiat, който също участваше в надпреварата за Opel, са поевтинели с 5.4%.

Германското правителство ще възобнови тази вечер преговорите с ръководството на GM, които бяха прекратени в сряда.

Magna трябва да получи 20% от акциите на Opel, а "Сбербанк" и "Дженерал Мотърс" - по 35%. 10% от акциите ще останат в ръцете на служителите на Opel.

Magna в консорциум със "Сбербанк" и ГАЗ възнамеряват да инвестират до 700 млн. евро собствен капитал, а също така да предоставят държавни гаранции на сума 4.5 млрд. евро за срок от 5 години.

Към Magna ще преминат четири завода на автомобилната компания в Бохум, Кайзерслаутерн,Айзенах и Рюселсхайм. Новият консорциум ще съкрати най-много 2600 работници /от тях 2200 от завода в Бохум/.

Източник: БГНЕС

Още по темата:

Fiat се оттегли от преговорите за Opel