Кризата в световен мащаб започна от имотните и ипотечните пазари в САЩ и впоследствие се прехвърли на финансовите, а по-късно стана повсеместна. Настоящата криза се сочи от анализаторите, като най-голямата от Голямата депресия насам за САЩ и от Втората световна война за Европа.

Много специалисти изразяват мнение, че най-лошото вече е зад гърба ни или ако не, то поне сме изключително близо до дъното на кризата.

Ако това наистина е така, то за хората със спестени средства все по-актуален ще става въпросът в какво да инвестират средствата си, които в момента държат в инструменти, като депозити например.

Традиционно излизането от всяка една криза е последвано от период на значителна инфлация, като най-вероятно ще станем свидетели успоредно с това на връщане на лихвите по депозити на едни по-ниски нива, когато доверието между банките се възстанови.

Тоест хората ще трябва да търсят начини за застраховане срещу евентуалната висока инфлация, която ни предстои да видим, за да не бъдат изядени техните средства. Разбира се това може и да не се случи скоро, ако "великите умове", които не успяха да видят кризата, не познаят, че скоро ще излезем от нея.

Едни от най-популярните инвестиционни средства са имоти и акции. Кое от тях да изберем зависи до голяма степен от апетита към риск, както и личните нужди.

Двата варианта си имат своите предимства и недостатъци.

Едно обаче е доста вероятно да се случи. Двете инвестиционни алтернативи ще продължат да се движат ръка за ръка, макар и евентуално с различна степен.

Един пример за това е фактът, че през април SOFIX отбеляза най-доброто си месечно представяне от близо осем години насам и второто най-добро в историята си, повишавайки се с 29%.

Също през април, почти всички пазарни специалисти отчитат сериозно раздвижване в сектора на недвижимите имоти и повишаване на инвеститорския интерес. Нараснал е значително и броят на сделките след едно критично първо тримесечие, когато според пазарните участници е било и дъното на пазара на имоти. То съвпадна с това на финансовите пазари.

Трябва да споменем факта, че инвестицията в имоти е значително по-слабо волатилна в сравнение с тази на финансовите пазари. И докато това играе защитна роля при неблагоприятно движение, то в благоприятни моменти доходността често може да е по-малка.

В тази насока инвеститорите в имоти се чувстваха значително по-комфортно през последните две години от тези, инвестирали в акции. Макар и да станахме свидетели на спад в цените на имотите, в рамките на 15-20%, той е значително по-малък от този на финансовите инструменти.

Като вземем предвид и поскъпването на имотите през предходната година, то определено можем да кажем, че закупил имот преди две години, горе-долу е запазил стойността на инвестицията си към момента, макар и да му би било доста трудно да я осребри точно в момента.

В същото време инвестиралите на борсата през същия период най-вероятно са се разделили със 70-80% от вложенията си.

Това е, ако гледаме оттук назад. Ако предположим, че имате свободни средства обаче въпросът, който може да ви измъчва, е какво да изберете и в какво да ги инвестирате.

Покупката на собствено жилище на нива с да кажем 20-30% спрямо върха на имотите от пролетта на миналата година изглежда доста привлекателно. На пазара има предлагане на добри имоти, като в момента купувачите са в изгодната позиция да могат да преговарят за по-нататъшно намаляване на продажната цена.

В случай, че сме преминали пика на кризата, тоест ситуацията започне да се подобрява, с по-бавни или по-бързи темпове и банките се върнат към нормалните си нива на кредитиране е възможно покупката на имот в момента да се окаже добра инвестиция и защита срещу инфлацията.

За инвестиции в недвижими имоти:

1. Имате богат избор и сте в силната позиция при настоящия пазар на купувачи.

2. Актив, който е трудно да падне под себестойността си или поне не за дълъг период от време. Предвид разходите за придобиването му в момента, не съществува много голям низходящ потенциал, според специалистите.

3. По-слабо волатилни. Ако дъното на кризата не е правилно прогнозирано, то загубите за инвеститорите от тук нататък е възможно да са по-малки в сравнение с други алтернативни инвестиции.

4. Актив, който може да носи доходност под формата на наем.

5. Актив, който застрахова добре срещу инфлацията.

6. Актив, който се предпочита от родните инвеститори, предвид народопсихологията.

7. Дори и след понижението в цените на имотите, тези у нас и по-конкретно в столицата са в пъти по-ниски от тези в региона.

Против инвестиции в имоти:

1. Възможно е да не бъде осигурено финансиране, предвид замразеното банково кредитиране.

2. Изисква време и усилия за поддържане при отдаването му под наем, като в момента има известен низходящ натиск върху наемите в условията на криза.

3. Придобиването му е свързано с допълнителни разходи- нотариални такси, комисиони за агенции на недвижими имоти и др.

4. Има допълнителни разходи за поддръжка и други разходи като данъци и т.н.

5. Съществува риск при по-дълга и дълбока криза да не се реализира капиталова печалба или цените да се задържат на текущите си нива.

6. Слабо ликвидни. Излизането често е трудно, зависи от пазарната обстановка. При нужда от средствата може да е за сметка на известна загуба за инвеститора.

7. Няма възможност за хеджиране.

8. Изисква голям капитал за влизане на пазара.

Ако твърдението, че сме преминали най-ниската точка на кризата е вярно, то доста е вероятно финансовите пазари да се възстановят с по-голяма степен.

Примерно за да се върнем на "безумието" на което бяхме свидетели в края на 2007 година, на SOFIX ще му е необходимо да скочи с 600%. Малко по-късно бе и пикът при цените на имотите, където след спад от близо 30%, повишение от 45% би ги върнало на подобни нива.

Дори и индексите да не се върнат никога на достигнатите нива, при тях се наблюдава една много по-голяма волатилност, която има добри и лоши страни.

За инвестиции в акции:

1. Предвид по-голямата им волатилност, ако сме преминали дъното е възможно да изпреварват по доходност тези в имоти през следващите години.

2. Добра застраховка срещу инфлацията.

3. Възможно е чрез покупка на акции да се участва и в пазара на недвижими имоти с много по-малки по-размер капитали. Някои от дружествата със специална инвестиционна цел се търгуват със значителна отстъпка от счетоводната си стойност.

4. Възможност за диверсификация посредством покупка на акции от компании от различни сектори, включително и излизане на външни пазари посредством участие в инвестиционни фондове.

5. Голяма ликвидност.

6. Възможност средствата ви да бъдат управлявани от специалисти, при покупка на акции от инвестиционни фондове.

7. Ниски разходи при влизане и излизане.

8. Възможно е да получавате доход под формата на дивидент.

Против инвестиции в акции:

1. Риск при задълбочаване на кризата от достигане но ново дъно, като волатилността тук по-скоро е недостатък.

2. Изисква значителни познания за самостоятелно участие.

3. Твърде много време е необходимо за наблюдаване на пазарите.

4. Несъвършенство на информацията и често недостатъчна надеждност за вземане на инвестиционни решения.

5. Пазарът ни разполага и с други несъвършенства произтичащи от големината му, което често прави влизането и излизането в дадена позиция доста трудно.

6. Липсата на възможности за хеджиране, на родната борса, което се позволява на международните пазари.