Американският автоконцерн Chrysler представи план за разработването на електромобил пред Департамента по енергетика, информира Ройтерс.

В проекта на стойност 448 млн. долара влиза и разработката на хибридни автомобили. Ако той бъде одобрен, Chrysler и Департаментът по енергетика ще участват с по 224 млн. Долара в предприятието.

В добавка Chrysler предвижда опция инвестицията да бъде увеличена с още 83 млн. долара, ако Департаментът по енергетика одобри построяването на нов технологичен и производствен център в Мичигън, в който да се сглобяват електромобилите и хибридите.

По план центърът трябва да започне да функционира през 2010 г., като производственият му капацитет ще бъде 20 000 возила годишно.

Също вчера американският президент Барак Обама оправда намесата на държавата в подкрепа на General Motors и Chrysler, като заяви, че рухването на двата автомобилни концерна щяло да причини "огромни щети" на икономиката, предаде АФП.

"В момент, когато се намираме в разгара на рецесия и дълбока финансова криза, сривът на тези компании щеше да има опустошителен ефект за много американци и щеше да причини огромни щети на нашата икономика, не само на автомобилната индустрия", заяви Обама в Белия дом, след като General Motors обяви фалит.

Той обеща, че автомобилният концерн ще излезе "бързо" от банкрута и допълни, че правителството няма никакво желание да ръководи компанията, въпреки че придоби мажоритарен дял в нея.

Обама посочи процесът по обявяване в несъстоятелност на друга автомобилна компания, Chrysler, която може да се възроди като нова компания до няколко дни.

"Изключителният успех на Chrysler потвърждава моята увереност, че General Motors ще излезе бързо от процеса по обявяване в несъстоятелност", заяви американският президент.

Източник: БГНЕС

Още по темата:

General Motors обяви фалит

GM Europe продължава да функционира нормално