Европейската комисия очаква близо 3 млн. души да бъдат заети в производството на енергия от възобновяеми източници към 2020 г., а стойността на тази дейност да достигне 1.1 на сто от Брутния вътрешен продукт (БВП) на Европейския съюз.

Това обяви Европейската комисия днес въз основа на доклад за ползата от изпълнението на една от обявените от комисията големи цели в областта на енергетиката - до 2020 г. делът на получавана от възобновяеми източници енергия да достигне 20% от използваната в ЕС.

Докладът сочи ясно ползата от разработване на възобновяеми източници на енергия както по отношение на енергийната сигурност и снабдяването, така и на защитата на околната среда, коментира комисарят по енергетиката Андрис Пиебалгс.

През 2005 г. в сектора за получаване на енергия от възобновяеми източници са били заети 1.4 млн. души, а добавената му стойност се оценява на 58 млрд. евро. Значението на този сектор в различните страни от Европейския съюз варира силно, а най-използваните енергийни източници засега са биомаса, вятърни и хидротехнологии за получаване на електричество.

Според доклада на Европейската комисия постигането на целта до 2020 г. делът на енергията от възобновяеми източници да достигне 20 на сто ще отвори нови стотици хиляди работни места. В него се подчертава необходимостта от целенасочена политика в ЕС да се произвежда и използва много по-широко енергия от такива източници, като се използват и нови - фотоволтаични, слънчеви, второ поколение биогорива.

Източник: БТА