Предприетите правителствени мерки оказват влияние на икономиките на САЩ и Япония и ето, че властите в двете държави очакват да настъпи началото на обратния процес, след най-дълбоката в следвоенната им история рецесия.

Според американски финансисти възстановяването в САЩ ще отнеме години, а администрацията ще трябва да умува над последиците от политиката си по оказване на държавна подкрепа и парична интервенция. В Япония очакват, че дъното вече е достигнато, а процесът на възстановяване не търпи изчакване. Но и там процесът няма да е устремен нагоре, като ще бъде съпроводен с висока доза несигурност, коментира Interfax.

САЩ - възстановяването ще отнеме много време

Рецесията, която започна в САЩ през декември 2007 г. ще е най-продължителната след края на Втората световна война и може да се окаже дори и най-дълбоката от всички до сега. Призракът на последиците от икономическия спад и правителствените мерки по преодоляването му ще витаят още дълги години, предполага бившият управител на ФЕД Пол Волкер.

Дори и правителствената програма за стимулиране да работи, на системата ще са й необходими години преди окончателния изход от кризата. Мащабното възстановяване на САЩ ще отнеме много години. На САЩ вероятно ще се наложи да свият обемите на привлечените средства зад граница, Bloomberg цитира думите на Пол Волкер.

Бившият управител на ФЕД рязко критикува политиката по нарастване на държавния дълг на страната, като смята, че дълго време държавата е харчила много повече от това, което е можела да си позволи и в обозримо бъдеще САЩ са изправени пред невъобразим бюджетен дефицит. „Години наред държави с радост финансираха свръхразходите ни, но това не може да продължава вечно," смята той.

„Федералното правителство и ФЕД бяха принудени да използват в подкрепа на икономиката такива мерки и способи, за които по-рано никой не си е помислял. Мащабите на държавната интервенция и степента на политическия риск ще погълнат вниманието ни изцяло за в бъдеще", заяви финансистът.

За преодоляване на вероятността от нова криза в САЩ е нужно да се прибегне към нови регулаторни мерки. „Според мен и много други хора, е крайно необходима радикална реформа в банковата сфера, на пазарите и в надзорните държавни органи", посочи експертът.

81-годишният Пол Волкер оглавява консултативния съвет по въпросите за възстановяване на икономиката към президента на САЩ. Той бе председател на съвета на директорите на ФЕД от 1979-1987 г. по време на управлението на Джими Картър и Роналд Рейгън.

Умереният оптимизъм на Япония

Японската икономика приключи със свободното си падане, а обратния процес не търпи отлагане. „Може да очакваме началото на възстановяването в най-скоро време, до колкото темповете на спад в производството се забавиха, а стимулиращите мерки имат положителен ефект", смята членът на управителния съвет на Централната банка на Япония Хидетоси Камедзаки.

В Япония фондовият индекс Nikkei 225 се изстреля с 38% от дъното си през март в очакване, че най-страшната рецесия от края на Втората световна война е към своя край.

При това Камедзаки подчерта, че препятствие пред възстановяването на икономиката може да се окаже влошаващите се резултати от експорта, като обърна и внимание на риска от дефлация, обвързана с очакванията на потребителите за понижение на цените.

Промишленото производство в Япония нарасна през април, спрямо март, с 5.2%, което се оказва върхово постижение за последните 56 години. Но като цяло обемите на промишленото производство са с две трети под данните отпреди година, като процесът на цялостно възстановяване ще отнеме повече време, заяви Камедзаки.

Темповете на възстановяване на японската икономика ще зависят изцяло от експорта и потребителските разходи, след като се изчерпи положителното влияние на програмата за стимулиране на обща стойност от 25 трлн. йени (261 млрд. долара), каза представителят на Централната банка.

„Вероятността от ново понижение остава в сила, в случай, че съживяването в глобален мащаб е слабо", предупреди Камедзаки

Управителят на японската ЦБ Масааки Сиракава отбеляза преди седмица, че корпоративните и потребителски разходи ще останат „сдържани", дори и да се отчете ръст на БВП през това тримесечие. „Възстановяването на Япония ще бъде несъмнено умерено, съпроводена с висока степен на неопределеност", предположи той.

„Япония и други азиатски държави отчитат значително възстановяване в производството, изпреварвайки други региони по света", отбеляза главният икономист на BNP Paribas в Токио Рютаро Коно. „Въпреки това, моментното възстановяване е в резултат на измененията в запасите, а не ефект от признаци за подобряване на търсенето".