Компанията Microsoft обяви, че дебютът на нейната нова операционна система ще бъде на 22 октомври. С Windows 7 Microsoft се стреми да се противопостави на все по-голямото предизвикателство на Google, Apple и отворената операционна система Linux, предаде ДПА.

Най-голямата софтуерна компания в света ще представи Windows 7 само 7 месеца, след като пусна на пазара Windows Vista, която породи много критики заради затрудняващите изисквания за хардуера и мудността си.

Не се посочва цена за Windows 7, но дата за пускане на системата се възприема като добра новина за компютърната индустрия, която сега ще може да предложи компютри, използващи новия софтуер, на потребителите за изключително важния почивен сезон.

Новината за премиерата на Windows 7 на Microsoft последва съобщенията, че и двете тайвански компютърни компании Asus и Acer ще започнат да предлагат лаптопи, работещи с операционната система Android на Google, която първоначално бе разработена за мобилни телефони.

Макар че около 90 процента от персоналните компютри в света все още работят с операционната система Windows , конкурентните програми на Apple и на търговците на отворената операционна система Linux постоянно печелят популярност.

Източник: БТА