Списание Форбс класира Анджелина Джоли на първо място в списъка на най-влиятелните популярни личности в света. Така тя измести от челната позиция ТВ водещата Опра Уинфри. Половинката на Джоли - Брад Пит пък е на девето място.

Ето и топ 10 на Форбс, в който са включени най-влиятелните актьори, музиканти, спортисти и други популярни личности:

1. Анджелина Джоли

Тя винаги е била любимка на светските списания и на публиката, но тази година постави и личен рекорд по приходи. Последният й филм Wanted привлече 340 млн. долара от продажба на билети в света. Следващият й проект е Salt, в който майката на шест деца ще играе агент на ЦРУ обвинен в шпионаж.

2. Опра Уинфри

Освен ток шоуто си и месечното списание, което издава, милиардерката Уинфри сключи договор за 55 млн. долара с XM Satellite Radio. Уинфри планира да стартира и собствен ТВ канал Oprah Winfrey Network в партньорство с Discovery Communications.

3. Мадона

Турнето на 50-годишната „Кралица на поп музиката" Hard Candy донесе приходи от 280 млн. долара от 58 концерта в 17 държави за 2008 г. Мадона най-накрая ще дойде и у нас - концертът е насрочен за 29 август в София.

4. Бионсе

През изминалата година Бионсе издаде два албума, участва в два филма и пя на две важни церемонии - връчването на наградите Оскар и встъпването в длъжност на Барак Обама. Освен това, тя започна турне, в което се предвиждат общо 110 концерта. Освен с музика Бионсе се занимава и с мода - тя има собствена марка дрехи, бижута и слънчеви очила, също така е рекламно лице на L'Oréal, Giorgio Armani и Samantha Thavasa.

5. Тайгър Уудс

Тайгър е извън спорта за осем месеца, заради контузия на коляното. Той обаче е измислил начин да печели пари и без да играе голф - като дизайнер на голф игрища. В момента работи по два проекта - в Северна Каролина и в Дубай, а скоро ще започне работа по трети - в Мексико. Уудс е известен и като доста печелившо рекламно лице - най-големият му спонсор е Nike. Финансовата криза обаче удари и голф шампиона - договорът му с Buick бе прекратен, но Уудс привлече AT&T на тяхно място.

6. Брус Спрингстийн

Турнето на рокаджията от Ню Джърси през 2008 г. бе на четвърто място по приходи (1.6 млн. долара в света). Миналата година той пя и на финала на Super Bowl.

7. Стивън Спилбърг

След като напусна Viacom през 2008, режисьорът дълго време търси компания, която да приюти студиото му Dream Works. Това обаче не оказа влияние над личните му финанси - за 2008 Спилбърг е заработил 150 млн. долара, голяма част, от които благодарение на поредния филм за Индиана Джоунс.

8. Дженифър Анистън

За изминалата година Анистън е спечелила 25 млн. долара, благодарение най-вече на филмите Marley & Me и He's Just Not That Into You.

9. Брад Пит

За Странният случай на Бенджамин Батън, Пит получи втора номинация за Оскар. Почти е невъзможно да отворите клюкарско списание и да не видите Брад и Анджелина вътре.

10. Коби Брайънт

Той е вторият най-влиятелен спортист след Тайгър Уудс. Годишната му заплата в Los Angeles Lakers е 21 млн. долара, като баскетболистът печели допълнително от реклама на Nike, Upper Deck, Activision и VitaminWater.