Поръчките за слънчеви панели, произвеждани в Япония, значително са нараснали през последните две години, съобщи японската Национална асоциация на производители на източници на възобновяема енергия, цитирана от ИТАР-ТАСС. Според данни на асоциацията доставките на слънчеви батерии са се увеличили с близо 23 процента до 1.12 трлн. киловата през финансовата година, завършила на 31 март, спрямо преходната година. Тенденцията на нарастването на този показател продължава втора поредна година.

Поръчките за подобни устройства за енергийно захранване са постъпвали активно както от японски, така и от чуждестранни предприятия. Растежът на търсенето на националния пазар, подчертава асоциацията, е подтикнал правителството да отпусне субсидии при инсталирането на слънчеви панели на покривите на обществени сгради и частни жилища.

С това японските власти решиха едновременно две задачи - стимулиране на вътрешното производство и увеличение на инвестициите в борбата с климатичните промени. В производството на високоефективни слънчеви панели участват на практика всички водещи електротехнически компании в Япония, включително Hitachi, Panasonic, Mutsubishi Electric и други, уточнява ИТАР-ТАСС.

Източник: БТА