Природата и зеленината са неделима част от потребностите на човека и затова дори да живее в град, той създава кътчета със зеленина, където да си отпочива, диша чист въздух или просто, за да се разхожда.

Зеленината в градска среда е свързана преди всички с наличието на паркове и градинки. Ако през последните години зелените пространства, особено в София, почти изчезнаха, при градското строителството през 60-те и 70-те години са се предвиждали много такива пространства.

Заради този факт, поне в това отношение, българските градове на отстъпват пред другите в Европа.

В България има 3 национални и 11 природни парка, съхранили разнообразието, красотата и уникалността на нейното природно и културно наследство.

Сигурно вече се чудите кои е най - зеленият град в България. През изминалата година за такъв беше обявен Тетевен.

"Едно идване в Тетевен не е достатъчно, за да го разбереш и обикнеш," казват местните жители. Красив и загадъчен, при всяка следваща среща градът ще разкрива пред вас нова прелест, ще напомня за минали дни, ще обещава неподозирани изживявания.

Разположен е в Ловешка област, северен централен район. Граничи с 10 общини от Ловешка, Софийска и Пловдивска област.

Територията на общината е разположена в долината на река Вит, заобиколена от красивите върхове - Петрахил, Червен, Трескавец, от Златишко - Тетевенска планина, която се простира на изток от Златишкия проход до ниския Рибаришки проход.

Надморската височина варира от 340 до 2100 м, а в гр. Тетевен е 415 м. Релефът е планински и полупланински. Билните части на планината са голи, южните склонове са много стръмни и обезлесени, северните склонове във високата си част са силно ерозирани, а в средната - полегати и добре залесени с хубави букови гори.

Градът и околностите му са включени в Националния парк "Централен Балкан", което го прави още по-привлекателен за туристите. Туристическите маршрути минават през природните резервати Боатин, Козя стена и Царичина.

Недалеч е и защитената местност "Черния рът"- райско място за орнитолозите. Скалите край Тетевен предлагат добри условия за любителите на скалното катерене.

По което и време на годината да посетите Тетевен, той ще ви очарова със своята красота и ще ви остави приятни спомени.