Консулският отдел на посолството на България обяви, че от 9 юни се предвижда да бъде отменена таксата от 500 рубли, събирана от Центъра за визови услуги, съобщи руският туристически портал Тourdom.ru.

По-рано бе обявено, че децата до 12 годишна възраст ще получават безплатни визи, а освен това визите сега могат да се издават 90 дни преди пътуването, припомня порталът.

Ръководителят на българския отдел на "Солвекс-Травел" Алевтина Лущикова посочи пред кореспондент на туристическия портал "БАНКО" още редица фактори, които могат да привлекат туристи в страната.

Повечето хотелиери в българските курорти понижиха цените с 10-20 на сто и разработиха комплекс от допълнителни услуги. Периодът за резервации бе продължен първоначално до 31 май, а после до края на юни. Така активните продажбите за българските курорти продължават чак до септември, а това става вече всяка година, отбеляза Лущикова.

Заместник-директорът на московския филиал на туристическата компания "Нева" Светлана Дроздова съобщи, че България е единствената страна, за която тази година още не се е налагало да се предлагат оферти на специални цени, а месеците юли и август вече са разпродадени на 50-60 процента. "В България съотношението на цената и качеството на почивката е оптимално", посочва Дроздова.

"Засега нямаме официално информация за отмяна на визовата такса от 500 рубли, но ако тя се потвърди, разбира се, това ще е в полза за развитието на българската туристическа дестинация", допълва Дроздова.

Големи надежди на България възлага и компанията Трансаеро турс центр. Търговският директор Ирина Николаева посочва, че компанията е започнала да лети до България от 1 май (до Варна, с Боинг-737). Значително увеличение на полетите се предвижда през юни, когато до Варна и Бургас два пъти седмично ще започне да лети огромният Боинг-747, съобщава порталът Тourdom.ru.

Източник: БТА