Със сигурност за мнозина решенията, които се вземат в Европейския парламент, изглеждат абстрактни и без връзка с ежедневието им. Истината обаче е, че евродепутатите гласуват по въпроси, които пряко засягат всички европейски граждани. Предлагаме ви само пет примера за важно законодателство, прието по време на изтичащия мандат.

Евтини телефонни разговори в роуминг

Европейският парламент прие таван на сумите, които телефонните компании могат да искат от ползващите мобилни телефони в чужбина. По-късно бе одобрен и таван за текстовите съобщения.

Така от юли операторите ще могат да налагат такса от максимум 11 евроцента без ДДС за SMS от чужбина вместо сегашните 28 цента. Свалянето на информация от интернет ще струва максимум 1 евро за мегабайт на едро, а гласовата си поща ще проверяваме безплатно.

Правата на пътниците

Парламентът прие закони, изискващи от транспортните фирми да компенсират пътниците в случаи на закъснения и отмяна на пътуването. Предвиждат се гаранции, че рекламите за цените на билети трябва ясно да показват всички такси и данъци, които пътниците трябва да платят.

Когато летим със самолет, ще има ясна крайната цена на билета с включени всички допълнителни такси; пътниците в жп и автобусния транспорт ще получават обезщетения за закъснения или отменяне на влаковете и автобусите.

Директивата за услугите

В един от най-горещите политически дебати по т. нар. "директива за услугите" членовете на Европейския парламент разискваха по решението, което позволи на Европа да определи ясни и справедливи правила, позволяващи доставчиците на услуги - големи и малки, от всички страни от ЕС, да работят свободно на територията на ЕС.

Борба с климатичните промени

Приети бяха закони във връзка с едно от най-големите предизвикателства на съвремието - глобалното затопляне. Климатичният пакет от декември 2008 г. ще улесни постигането на целите на ЕС.

Новото законодателство на ЕС за химикалите

Парламентът даде ход на новите закони, изискващи регистрация на десетки хиляди химически вещества, изваждане от обръщение на опасни и токсични вещества и предоставяне на средства на учените да разработват техни безопасни заместители. Решението е особено важно както за здравето на хората, така и за околната среда.

Източник: bTV