Porsche води преговори за продажбата на до 25% в холдинговата си компания на Катар, информира Reuters, позовавайки се на публикация на Financial Times.

Главният изпълнителен директор на Porsche Венделин Видекинг води преговори с държавния фонд Qatar Investment Authority (QIA), който вече преглежда документацията на автопроизводителя и сделката може да бъде обявена до седмици, твърди вестникът.

Сделката ще бъде под формата на увеличение на капитала в размер на до 4.5 млрд. евро, в което Porsche и собствениците семейство Пийх също ще участват.

Германският ежедневник Focus излезе през уикенда с публикация, че Porsche може да продаде дял в холдинговата си компания на QIA или опциите си за 24% от акциите на Volkswagen.

Министър-председателят на Катар заяви пред Reuters на 30 май, че страната обмисля закупуването на дял в обременената с дългове Porsche или в други германски автомобилни производители, след като Porsche намали офертата си за VW.

Компанията първоначално имаше намерение да увеличи дела си с право на глас до 75%, за да може да поеме пълен контрол над VW, но трябваше да се откаже от тези си планове миналия месец.

В хода на изкупуването на акции на VW Porsche натрупа огромни задължения, които не може да финансира със средства на VW, както планираше и сега търси начин да се спаси като се слее с финансово стабилния автопроизводител.

През март Porsche се опита да получи нови 12.5 млрд. евро заеми. Компанията имаше нужда от 10 млрд. евро, за да рефинансира заемите си и търсеше допълнителни 2.5 млрд. евро.

Porsche досега е събрала само 10.75 млрд. евро и помоли германското правителство за заем в размер на 1.75 млрд. долара през държавната KfW.

Финансовият министър на Катар Юсеф Камал заяви пред Reuters миналата седмица, че страната все още обмисля придобиването на дял в Porsche.