Известният производител на спортни коли, концернът Porsche не изпитва сериозни финансови затруднения, заяви за РИА "Новости" говорителят на концерна Албрех Бамлер.

"Мога да потвърдя, че нашето ръководство в момента преговаря с катарската държавна инвестиционна компания Qatar Investment Autority, а също така сме се обърнали към германската банка KfW за кредит. Това е нормален процес в рамките на стратегията ни за развитие", каза той, добавяйки, че "концернът няма сериозни затруднения с финансирането".

Той опроверга съобщенията на германските медии, че ако в близките дни Porsche не получи банков кредит на 19 юни ще удари "часа на истината", тъй като ще възникнат проблеми с ликвидността.

"Банката обсъжда нашето искане и решението се очаква следващата седмица", добави Бамлер. Що се отнася до водените с Катар преговори, то по думите на представителя на Porsche, "подробностите ще бъдат разгласени едва след тяхното приключване".

"Всяка от страните има своите пожелания и позиции, които, докато трае тяхното обсъждане, не е уместно да се коментират", подчерта Бамлер. По непотвърдена информация на западните медии, емирът на Катар след преговори с ръководителя на Porsche Венделин Видекинг е дал устно обещание да окаже помощ на германския концерн.

Според тези съобщения, катарската страна желае да получи до 25% от акциите на Porsche или принадлежащия на концерна опцион за 24% от акциите на Volkswagen.

Източник: БГНЕС