Най-богатата жена в света според сп. Форбс е Кристи Уолтън. Благодарение на семейния бизнес (веригата Wal-Mart ), богатството й се оценява на 20 млрд. долара. Дамите в топ 10 са над 45 години и са забогатели като наследници на бащите и съпрузите си.

Ето как изглежда първата десетка:

Кристи Уолтън и фамилия - 20 млрд. долара

Източник: Wal-Mart

Живее в Джаксън, щата Уайоминг

Възраст: 54 г.

Семейно положение: вдовица, две деца

Вдовицата на Джон Уолтън, който почина в самолетна катастрофа през 2005 г. е най-богатата жена в света. Бизнесът доста пострада от рецесията - акциите спадат с 14% спрямо август миналата година. Кристи притежава и дял в компанията First Solar.

Алис Уолтън - 19.5 млрд. долара

Източник: Wal-Mart.

Живее във Форт Уърт, Тексас

Възраст : 59 г.

Семейно положение: разведена

Алис има късмета, че някога баща й Сам и чичо й Джеймс решили да отворят магазин в Бентънвил, Арканзас. Това било през 1962 г. Днес магазинът се е разраснал до най-голямата търговска верига в света с над 7 900 магазина, 2 млн. служители и продажби за 400 млрд. долара.

Лилиан Бетaнкур - 15 млрд. долара

Източник: L'Oreal

Живее в Париж

Възраст: 86 г.

Семейно положение: вдовица, едно дете

Тя е дъщеря на основателя на L'Oreal Южен Шулер. Между август и март акциите на компанията загубиха 30%, като от март насам успяха да си възвърнат 17%. Говори се, че част от парите на семейството са станали жертва на пирамидата на Мадоф.

Сузанe Клатен - 12 млрд. долара

Източник: BMW, фармацевтика

Живее в: Германия

Възраст: 46 г.

Семейно положение: омъжена с три деца

Тази година тя бе в заглавията на медиите, след като неин любовник се опита да я изнудва за милиони евро. Той твърдеше, че разполага с техни порно клипчета и заплашваше да ги пусне в интернет. През март изнудвачът получи присъда от шест години затвор.

Клатен е наследница на основателя на BMW. Тя наскоро увеличи дела си във фармацевтичната компания Altana до 88%. По професия е икономист и е член на борда на директорите на Atlana.

Биргит Ройзинг - 11 млрд. долара

Източник: бизнес с пакетиране

Живее във Швейцария

Възраст : 85 г.

Семейно положение: вдовица с три деца

След смъртта на съпруга й Гад Ройзинг тя наследява гиганта Тetra Laval. Продажбите на компанията са на стойност 14 млрд. долара за последната година. И трите й деца са членове на борда на директорите.

Жаклин Марс - 9.5 млрд. долара

Източник: Mars, кучешка храна

Живее в Ню Джърси

Възраст: 69 г.

Семейно положение: разведена с три деца

Компанията произвеждаща шоколадите Mars придоби Wrigley (дъвки) миналия октомври за 23 млрд. долара. Сливането създаде гигант с общи продажби на стойност между 22 и 28 млрд. долара на година.

Дядото на Жаклин започнал да прави шоколади в кухнята си в Такома, Вашпингтон, през 1911 г. Той е измислил популярните днес M&M's, както и прототипите на шоколадите Milky Way, Snickers и др.

Ан Кокс Чамбърс - 9 млрд. долара

Източник: Cox Enterprises

Живее в Атланта

Възраст: 90 г.

Семейно положение: разведена с три деца

Баща й Джеймс работил като репортер за вестник. През 1898 г. купува Dayton Evening News за 26 000 долара. Навлиза в политиката, бил е губернатор на Охайо с три мандата. Неговата Cox Communications днес е третата най-голяма кабелна мрежа в САЩ. Компанията също така контролира търговката верига Manheim Auctions, както и AutoTrader.com, няколко телевизии и др. Продажбите надхвърлят 15 млрд. долара на година.

Абигейл Джонсън - 8.5 млрд. долара

Източник: Fidelity Investments

Живее в Бостън

Възраст: 47 г.

Семейно положение: омъжена с две деца

Има степен магистър по бизнес администрация от Харвард. В момента тя контролира 161 фонда, притежание на Fidelity, с активи от над 650 млрд. долара. Баща й Едуард Нед Джонсън все още е CEO и за сега няма намерение да се оттегля от бизнеса.

Савитри Джиндал - 6 млрд. долара

Източник: бизнес с алуминий

Възраст: 58 г.

Семейно положение: вдовица с девет деца

Съпругът й почина в катастрофа с хеликоптер през 2005 г. Тя и четирима от синовете й управляват семейната O.P. Jindal group. Наскоро придобиха мини в Чили и Боливия.

Чарлийн де Карвйо- Хайнекен - 5.5 млрд. долара

Източник: Heineken

Живее в Лондон

Възраст: 54 г.

Семейно положение: омъжена с пет деца

Преди седем години тя наследи 25% от холандската Heineken. Компанията е собственик на 170 марки в 65 държави. Омъжена е за инвестиционния банкер Майкъл де Карвйо, който е в борда на директорите на Heineken.

Вижте още: Най-богатите европейци

Най-богатите чернокожи американци

Най-богатите CEO-та в света