Наближава сезонът на отпуските. Миналата година 1.2 млн. българи са посетили Гърция. България обаче официално е в рецесия. Финансовата криза увеличи безработицата. На много места се работи повече и за по-малко пари. Така, със свит семеен бюджет, българинът ще планира лятната отпуска.

"Ще се лишим от почивката на море, нито в България, нито в чужбина. И ще направим една почивка на село, която ще излезе значително по-евтино, за да може да посрещнем кризата, която не знаем колко ще продължи", обяснява Величка Димитрова.

Винаги досега семейството на Величка е почивало на море. Фактът, че това лято няма да види плаж и крайбрежни алеи обаче не я притеснява.

"Мисля, че почивката си я правят хората и ако успее човек да я направи активна с екскурзии в планината, с игри, няма нищо фатално", смята жената.

Ако тази година не можете да си позволите почивка на море нито в България, нито в чужбина, една от алтернативите ви е да посетите планината. Обикновено екскурзиите са близо и доста по-евтини! Заради борбата за клиенти между туристическите агенции, тази година можете да прекарате пет дни в Гърция срещу 120лв.!

"Със сигурност ценовият фон е по-нисък може би в рамките от 5 до 10%. Това понижение се предпоставя на първо място от промоции, които се предлагат в последната минута и от удължение на периода за тъй наречените ранни записвания", обяснява Байко Байков от Асоциация на българските туроператори и туристически агенти.

За да намалите разходите за отпуската можете да се изберете и балнеоложки курорт. Така ще съчетаете полезното с приятното.

Източник: bТВ