Секторът на инвестиционното банкиране показва признаци на възстановяване, пише Handelsblatt. След значителен ръст на печалбата през първото тримесечие, дължащ се на доходоносни сделки на финансовите пазари, много анализатори прогнозират, че добрите резултати ще бъдат повторени и през второто.

Въпреки че търговските отчети, забравили за доскорошните болезнени отписвания, демонстрират отново ръст на печалбите, все пак кредитните книжа на банките дават тревожно сигнали. Търговските банки са обезпокоени от ръста на просрочените фирмени кредити, което тревожи финансови институции като Citigroup, UBS и Royal Bank of Scotland. От „слънчевата страна" със сравнително малки загуби и успешна работа се нареждат Goldman Sachs, JP Morgan, Credit Suisse и Deutsche Bank.

Анализаторите продължават да бият тревога, че еуфорията е преждевременна. „Средносрочната перспектива е мрачна", се казва в доклад за перспективите на инвестиционното банкиране на Дирк Хофман-Бекинг от Bernstein Research.

Според него няма да има стабилизация на доходността от първото тримесечие, защото новите бизнес-модели все още не са отработени. Банките практически преминават към трикове, позволяващи по-висока доходност при по-малки рискове. Отрезвяването ще настъпи около 2010 г., заявява финансовият аналитик.

Банките обаче са изпълнени с оптимизъм. „Няма фундаментални изменения в условията, в които функционира пазарът", заявява ръководителят на Credit Suisse Урс Ронер. Според Bernstein Research обаче банката трябва да продължи да работи за намаляване на рисковите активи в своя портфейл. В по-добро положение според тях е Deutsche Bank, която вероятно ще запази и през второто тримесечие висока печалба.

Добър резултат за второто тримесечие се очаква и за UniCredit, но както се казва в доклад на самата банка, последствията от рецесия могат да се появят в банковата отчетност през втората половина на годината.