Наемите на старите апартаменти в Букурещ са отчели спад с 30% за първите няколко месеца от началото на тази година спрямо същия период на миналата, пише financiarul.ro

Основаната причина за това драстично понижение е влошаването на икономическата ситуация, като освен наемите от агенциите за имоти отчитат и удължаване на времето, необходимо за подписване на договор за наем.

Спад в наемите на жилища има не само в столицата Букурещ, а и в останалите големи градове, особено ако в тях има университети и по-принцип търсенето на жилища под наем е по-голямо.

В зависимост от района в Букурещ в момента може да бъде наето двустайно старо жилище с площ от 70 кв. м за около 150-200 евро, като по същото време миналата година най-ниската оферта е била 300 евро, споделят брокери.

Финансовата криза доведе до понижение в покупателната способност на населението, както и напускането на много чужденци, работещи за представителството на някоя чужда компания в Румъния, а те бяха сред основните наематели на луксозни жилища.