Акционерите на ОЦК ще гласуват на насроченото за 30 юни редовно годишно ОСА решението за покупката на Горубсо Мадан от ОЦК, като продавач по сделката е Интертръст Холдинг АД, притежател на 25% от капитала на Оловно-цинковия комплекс, информират от публичната компания.

Става дума за покупката на 39 хил. акции от капитала на Горубсо Мадан, притежавани от холдинга. Стойност на сделката ще бъде по пазарна цена, определена от лицензиран оценител, съгласно условията на действащото законодателство, уточняват от ОЦК. При основен капитал на Горубсо Мадан от 779 967 лв., разпределени в същото количество ценни книжа, ОЦК предстои да придобие 5% от капитала на компанията.

Предметът на дейност на ОЦК производство и търговия в страната и чужбина на олово, цинк, оловни сплави и химически продукти, и бъдещата сделка е пряко свързана с дейността на дружеството, заявяват от компанията по повод целесъобразността на предстоящата сделка.

Горубсо Мадан е универсален правоприемник на бившото дружество Горубсо Роф, по силата на преобразуване, чрез вливане. Основният предмет на дейност е добив и преработка на оловно-цинкови руди, производство на оловно-цинкови концентрати, минно строителство, производство на строителни материали, промишлени и транспортни услуги, търговия в страната и чужбина, както и всяка друга незабранена от закона дейност. Дружеството е носител на права по редица концесионни договори в това число и участник в процедури за нови концесии и разработки.

Основно добитата и преработена от Горубсо Мадан оловно-цинкова сулфидна руда се доставя на ОЦК, като основната суровина за производство на металите, сочат от публичната компания.

"Управителният съвет (на ОЦК, б.р.) смята, че покупката на акции от капитала на Горубсо Мадан ще гарантира бъдещи сигурни доставки на суровини за производството на ОЦК при конкурентни цени, в това число ще допринесе за оптимизиране организацията на производствения процес и съответно на оперативните разходи, поради което предлага на акционерите да възложат на Управителния съвет избор на оценител за определяне на пазарната цена на акциите предмет на сделката, както и изготвянето на мотивиран доклад по обсъжданата сделка, който да бъде разгледан на общо събрание на акционерите", се посочва в съобщението на Оловно-цинковия комплекс.

Нека да припомним, че на на 30 септември 2008 г. в Търговския регистър към Агенцията по вписванията бе вписано вливането на Горубсо РОФ, в Горубсо Мадан. В резултат на това Горубсо РОФ престана да съществува, а цялото му имущество, включително права и задължения, преминаха към дружеството-правоприемник, а именно Горубсо Мадан.

Основният капитал на Горубсо Мадан е 779 967 лв., разпределен в 779 967 акции с номинална стойност от 1 лв.

На основание решенията на ОСА на Оловно Цинков Комплекс от 10 юли 2008 г., предстои изкупуването на участието на Интертръст Холдинг БГ в Горубсо Мадан, което ще бъде извършено в съответствие със законодателството на Република България в рамките на 2008 г., информираха от компанията през миналата есен.