Поддръжката на квадратен метър площ в търговски център в Букурещ е почти два пъти по-скъпа от тази на софийски мол и с две евро над цената, която трябва да плати британски собственик на такъв център. Това показва проучване на консултантската компания Колиърс, цитирано от румънското електронно издание Уолстрийт.ро.

Според изследването поддръжката на квадратен метър е най-скъпа за търговски център в румънската столица спрямо всички останали страни, включени в анализа. Собствениците на търговски центрове в Букурещ плащат между 4 и 9 евро на кв.м. в международните вериги молове, но понякога цената на разходите по поддръжката може да достигнат 11 евро на квадратен метър.

Тази цена в българските молове е 5-6 евро/кв.м., в Сърбия - 3-9 евро/кв.м., в Полша - 4-7 евро/кв.м. и във Великобритания - 8.5-9 евро/кв.м.

Най-голямо перо в поддръжката на един мол заемат комуналните услуги (35-40 процента), поддръжка на асансьори, ескалатори и др. съоръжения (30-35 процента), маркетинг, чистота и охрана (15-20 процента), управление (13-15 процента) и застраховка (1-2 процента).

Източник: БТА