Динамиката на БВП на страните БРИК /Бразилия, Русия, Индия и Китай/ ще бъде определящ фактор за промяната на световния БВП през 2009 и 2010 г., именно от тези четири страни ще зависи ръста на световната икономика, заяви ръководителят на аналитичното подразделение за световна икономика на Goldman Sachs Джим О'Нил.

БВП на Индия, според консенсусната прогноза на водещите анализатори, ще нарасне с 6% както през 2009 г, така и през 2010 г. Китай може да увеличи БВП с 8% през тази година и с 10% през следващата. Китайските власти бързо осъзнаха, че периодът на бърз растеж за сметка на износа е приключил и започнаха мащабно стимулиране на вътрешното търсене, отбелязва икономистът, в статия, публикувана във вестник "Таймс".

След по-малко от 20 години КНР ще достигне по обем на БВП днешния лидер - САЩ. Експертът смята, че Русия е най-слабата от четворката страни заради голямата си зависимост от петрола. Но сега, когато петролните цени постепенно започнаха да се повишават, ръстът на руската икономика може да се възстанови. За да "оправдае своето място в БРИК", икономиката на РФ трябва да расте ежегодно с 3-4%, смята Джим О'Нил.

Съвкупният БВП на страните БРИК ще бъде равен на БВП на най-развитите държави от Г-7. Според О'Нил, който предложи абревиатурата БРИК през 2001 г., е изключително странно, че тези страни не са включени в пълен състав в разширената версия на Г-7. Той добави също, че структурата на управление на Международния валутен фонд и Световната банка следва да се промени така, че да отрази новия световен ред.

Източник: БГНЕС