Пренасищането и намаляващото население на Дубай правят местния пазар на имоти един от най-рисковите за инвеститорите, пише PropertyWire.

След като хиляди наскоро останали без работа имигранти се готвят за напуснат емирството следващата седмица, негативният ефект от световната икономическа рецесия ще бъде истински усетен, смята Саид Масуд, анализатор от UBS.

Според него кризата на имотния пазар в Дубай може да бъде сравнена отчасти с жилищната катастрофа в Хонг Конг, както и с драстичния спад в някои други страни, като Сингапур и Ирландия.

Азиатската финансова криза доведе до поевтиняването на имотите в Хонг Конг с повече от 70% в периода 1997 - 2003 г. припомня още Масуд.

Все пак нищо не може да бъде сигурно. Докато имотните пазари в Хонг Конг, Сингапур и Ирландия са сравними, Дубай е уникален със своето географско положение и със значението си за икономическото развитие на целия регион, допълва Масуд.

Той прогнозира, че цените на имотите в Дубай може би ще се понижат с повече от 70% спрямо пика им през последното тримесечие на миналата година.

Инвеститорите ще започнат бавно да се завръщат в Дубай през втората половина на годината, когато според Масуд, цените ще бъдат максимално атрактивни.