Бурният строителен ръст през последните няколко години в руската столица преобрази цели райони. На мястото на някогашните сиви жилищни и обществени сгради се появяват модерни квартали и търговски центрове.

В тази връзка, кметството в Москва има намерение през тази година да разруши 9-етажни стари панели блокове с обща площ 200 хил. кв. м, съобщава агенция "Интефакс".

Заради мащабното комунистическо строителство през 60-те и 70-те години на миналия век, такива блокове има във всички райони на руската столица. Според официалните данни в момента те са около 2 200.

Старите панелни жилища само загрозяват съвременния облик на Москва и градската управа е твърдо решена да срути по-старите от тях, а по-новите ще бъдат основно ремонтирани.

През април московският кмет Юрий Лужков обяви, че има намерение до 2011 г. да разруши всички 5-етажни панелни блокове известни като "хрушчовки", тъй като по-голямата част от тях са строени по време на неговото управление. Освен това, се планира и разрушаването на по-ниските от 5 етажа тухлени блокове в централната част на града, които не са паметници на култура.