Около 16 нови хипермаркета са очаква да отворят врати в Румъния през тази година, вместо обявените 27, пише Zf.ro.

Финансовите проблеми на инвеститорите в търговски паркове и молове заради намалените продажби забави плановете им за разширение в северната ни съседка, коментират експерти.

След инвестиции с общ обем от почти 1 млрд. евро в търговски имоти през последните 2 години, планираните инвестиции в нови хипермаркети през тази година за между 212-248 млн. евро.

Дори плановете на най-големите вериги в хранителния сектор в Румъния като Carrefour, Kaufland, Real и някои други вериги са значително свити, в сравнение с планираното през 2008 г.

Например от Carrefour, миналата година обявиха, че имат намерение да отворят 7 нови магазина през 2009 г., като плановете им са до 2012 г. общият им брой в Румъния да достигне 40.

В момента обаче, не е сигурно дали до края на тази година ще бъдат отворени 3 или 4 нови магазина, като от компанията се надяват да наваксат през следващата година.

Подразделението на германската верига Metro, която има представителство и в България - Real, също планираше да открие 6 или 7 нови магазина през годината, като според последното съобщение, броят им ще бъде 4.

Плановете на Real за Румъния са подобно на тези от Carrefour, като смятаха до 2013 г. общият брой на хипермаркетите им да бъде 40.

"В тези времена на криза има и фактори, които улесняват разширението на търговските вериги, като понижение в цените на терените за строителство и на строителните материали. И все пак, най-важният фактор за всички остават високите продажби. Ако през първата половина на следващата година веригите не отчетат съществено съживяване, откриването на нови магазини може да е по-малко и от тази година", казва Йонут Паску, проект мениджър Roland Berger Strategy Consultants Romania.