Условията на ипотечния пазар във Великобритания ще останат предизвикателни и през останалите месеци до края на годината, въпреки че положението на длъжниците се подобрява, вследствие понижените нива на лихвените проценти по ипотечните кредити, пише Property Wire.

Последните прогнози на членовете на Съвета на ипотечните кредитори (CML), в които влизат 98% от всички ипотечни кредитори на Острова сочат, че броят на взетите обратно от банките жилища заради просрочените ипотеки се очаква да намалее до края на тази година.

Според сегашните прогнозите, общият им брой до края на годината ще достигне 65 000, което е с 10 000 по-малко в сравнение с предишната прогноза на Съвета.

Подобреното становище дойде в следствие на голямото снизхождение проявено от страна на кредиторите и намесата на държавата за подобряване на положението на собственици на ипотекирани имоти, които изпитват големи трудности.

Прогнозите на CML за общия броя сделки с жилища и средните нива на ипотечно кредитиране в края на тази година остават непроменени, съответно на 700 000 и 145 млрд. паунда.

Все пак, като цяло прогнозите на членовете на съвета са значително по-оптимистични спрямо предишните.