Големият ръст на безработните във финансовия и банков сектор в Лондон доведе до спад в наемите на луксозни жилища в централните части на града с почти 12% от началото на юни, спрямо същия период на 2008 г., става ясно от проучване на Savills.

Понижението е и вследствие от факта, че много от така наречените случайни собственици на тези елитни имоти (спекуланти, които са ги купили единствено с цел да взимат висок наем) предпочита да ги продадат, вместо да получават по-нисък наем, се казва още в доклада.

Освен това, от началото на годината предлаганите луксозни имоти под наем се увеличават всеки месец, а потенциалните наематели работещи в лондонското Сити намаляват.

Сериозно влияние върху наемните нива оказа и отчетения спад от 15.7% в наетите апартаменти в югозападните райони на британската столица, които бяха сред най-популярните при корпоративните клиенти.

Според Savills, разходите за наемане на апартамент в лондонския "Докленд" наричан от лондончани Манхатън на Темза, са се понижили с повече от 20% от началото на годината.

Прогнозите на експерти от Savills са, че в бъдеще, пазарът на наемане на елитни жилища в Лондон до голяма степен ще зависи от увеличението или намалението на безработицата във финансовия и банков сектор.

Във всички случай обаче, според специалистите от консултантската компания, наемите на елитни жилища в централен Лондон ще продължат да се понижават до края на тази година, а заетостта се очаква да се покачи с още 10%.