Световните пазари продължават да се клатят от кризата, но централните банки не се предават, като упорито заливат проблемите с евтини пари. В резултат барометърът „здраве" на банковата система се установи в Лондон в сектора „суперясно" - LIBOR (London Interbank Offered Rate), достигнал исторически минимум, показа, че банките са готови да се кредитират една друга практически даром.

Лихвата за тримесечни кредити в долари в долари падна за първи път в историята си под 0.60% на годишна база, на фона на отпуснатата от централните банки ликвидност на финансовите институции и сигналите за това, че лихвените проценти ще останат на рекордно ниските си нива, съобщава Bloomberg.

В петък стойността на тримесечния LIBOR намаля с 0.5 базисни пункта, до 0.598% на година. От началото на тази година понижението е от 83 базисни пункта. През октомври 2008 г. нивото на лихвата достигна най-високото си ниво от 4.2% за година. Това се случи непосредствено след колапса на Lehman Brothers.

ФЕД потвърди в сряда намерението си за запазване на ниските лихви за един „по-дълъг" период. В същия ден ЕЦБ предостави на банките 442 млрд. евро. Лихвеният процент по кредитите се равняваше на базовата лихва на централната банка - 1%. В аукциона участваха над 1 100 банки.

„Преди всичко централните банки наводняват пазарите с пари и това, без съмнение, ще продължи да отслабва напрежението", предполага аналитикът по инструменти с фиксирана доходност в Commerzbank Кристоф Ригер. - „Видно е, че има недостиг на ликвидност. Обемите на междубанково кредитиране са много ниски".

Разликата между тримесечния LIBOR и индекса на овърнайт суап лихвата (OIS) в петък остана на ниво от 38 базисни пункта, като само през октомври 2008 г. спредът достигна до 364 пункта.