Американското министерство на финансите е близо до постигането на споразумение с изпадналия в дълбока криза автомобилен гигант General Motors (GM) с цел да предотврати някои законни искове срещу компанията, пише "Вашингтон пост".

Сделката ще позволи искове от пострадали и преместени дилъри да бъдат внасяни в държавни съдилища дори след като гигантът се възстанови от банкрута. Изданието съобщава това, като се позовава на източници, запознати с въпроса.

Преговорите между автомобилната работна група на министерството на финансите, автомобилният производител и над десет щатски главни прокурори са довели до състояние на "общ консенсус" че въпросите с дилърите трябва да бъдат разрешавани и някои искове за отговорност да бъдат предотвратени.

Главният прокурор на Кънектикът Ричард Блументал заяви по този повод, че се надява да се постигне спорлазумение, добявайки, че преговорите по всяка вероятност ще продължат през уикенда.

"В по-общ план, има основен принцип на честността... голямо количество долари на данъкоплатците да отидат в сделка, която би могла да лиши някои от тях от основни законови права.

Как правителството на САЩ може да участва в сделка, която е фундаментално нечестна и неоправдана?", пита Блументал. Правителственият план ще обезсили съдебни искове на стотици потребители срещу компанията, оценявани общо на 2.2 млрд. долара.

Източник: БГНЕС