Все повече румънци живеещи в западните райони Араб и Орадеа купуват къщи и апартаменти в отсрещна Унгария, като причината за това са значително по-ниските цени на имотите, пише Business Standard.

Въпреки че работят в румънските градове в тази част на страната, някои румънци даже предпочитат да живеят в близките унгарски села заради по-добрата инфраструктура, ниските цени и по-добрите кредитни условия.

"Лихвените проценти в Унгария се движат между 3.8 и 5% за кредити в евро, като няма първоначалната вноска", става ясно от мениджъра на агенцията за недвижими имоти Prosper Salajan, Мариус Саладжан.

В същото време, лихвените проценти в Румъния са между 7.94 и 16.94, а банките искат първоначално самоучастие не по-малко от 20-25% от цената на недвижимия имот.

Prosper Imobiliar в момента обработва около 300 молби за ипотечни кредити на румънци, като работи в партньорство с 18 унгарски банки.

Средната цена на къща с дворно място в пограничните унгарски села се движи между 25 и 35 000 евро, докато същите имоти в западната част на Румъния се движат между 60 -70 000 евро. Едностаен апартамент в Унгария струва между 17 и 23 000 евро, а в Румъния цената е най-малко с 25-30%по-висока.

Увеличаващото се търсене на жилища в Унгария повиши цените на недвижимите имоти с около 20% от началото на годината, отчитат брокери от унгарски имотни агенции.