Цените на най-скъпите луксозни жилища в Лондон са отчели покачване през този месец за пръв път през последната една година, след като европейски купувачи включително и руснаци се възползват от слабия паунд, сочат данни на Knight Frank.

Средната цена на къща или апартамент, чиято стойност е над 10 млн. паунда се е покачила с около 1.9% от началото на този месец, сочат данни на базираната в британската столица агенция. От там припомнят още, че за последната 1 г. цените се понижиха с повече от 16%.

Паундът отчете спад с 17% спрямо американския долар и 7.1% сред еврото през последната 1 година. Цените на луксозните имоти в Лондон се понижиха по-бързо в сравнение със средните цени на останалите имоти във Великобритания, след като много работещи във финансовия сектор, които са основните купувачи на такива имоти, загубиха работата си или значително ограничиха разходите си, заради световната криза.

Жилищата в страната поевтиняха с 12% за 12-те месеца до края на май тази година, сочат данни на Halifax.

Повечето купувачи на луксозни имоти в Лондон идват от Италия или Русия.

Цените на домовете на стойност над 1 млн. паунда се покачиха с около 1.7% от началото на юни, което е трети пореден месец на непрекъснат ръст, казват още от Knight Frank.