"Най-силна е кризата в жилищните и офис сегменти на пазара на недвижими имоти", заяви Деян Кавръков, експерт по недвижими имоти, пред БНТ.

Според него катаклизъм на пазара на имоти няма да има. Кавръков се позова на статистики, според които просрочените жилищни кредити са малко над 5% от общите жилищни кредити. „Това е невероятно малко в сравнение с абсолютно всички държави от ЕС и в световен мащаб", обясни той.

Втората статистика сочи, че обемът на жилищните кредити, отнесен към БВП, е 15-16%, а във всички високоразвити икономики средното съотношение е над 35-40%.

Това означава, че системата на жилищното кредитиране въобще не е заплашена, не може да се говори за катаклизъм и колапс, обясни той и прогнозира, че подобен катаклизъм не може да се случи и след Нова година, когато се очаква пикът на кризата у нас, защото за да се случи подобен черен сценарий, просрочените жилищни кредити трябва да се увеличат 4-5 пъти над посочените 5%.

Според него спадът на цените на недвижимите имоти има оздравителен ефект за потребителите. Той е уверен, че по-инициативните и гъвкави предприемачи трябва да се опитат да предложат свои решения на банките, от които са получили кредит.

Падането на цените на наемите също имат оздравителен ефект. Те определят стойността на търговските и на офис имотите. Той прогнозира, че ще има по-голяма корекция на цените на имотите в страната, отколкото в София. За офис имотите той очаква по-голям спад.

Иван Велков, експерт по недвижими имоти, каза, че банките използват редица сериозни анализи и прогнози за преструктуриране и подпомагане на проектите на строителните предприемачи. Той смята, че там, където качеството на изпълнение е високо, независимо от кризата, винаги ще се намерят купувачи. Рано или късно всички тези инвестиции, ако са били направени правилно и планирано, ще намерят реализация, уверен е той.