Заетостта на офиси в Прага през първото тримесечие достига 73% от средното за периода 2005 - 2008 г., сочат данни от доклад на DTZ.

"Наблюдава се забавяне в сравнение с първите три месеца на миналата година, когато бяха отчетени рекордни резултати", казва Мартиян Кантерс, ръководител на проучването в DTZ.

Въпреки че пазарът на бизнес имоти в Прага се развива добре, анализаторите предупреждават, че резултатите са значително по-лоши спрямо миналата година.

От друга страна, пазарите в Прага и ЦИЕ показват по-добри резултати, в сравнение със Западна Европа, с изключение на Франкфурт, добавя още той.

Относително добрите данни за ЦИЕ може да се обяснят със забавянето на икономическата криза в този регион, която обаче се очаква да се отрази по-силно на резултатите за следващите тримесечия на годината. Наемателите в Западна Европа са били засегнати много по-рано, сочат данните в доклада.

Не във всички градове положението е толкова лошо. Във Франкфурт заетостта е достигнала 140 500 кв. м, което е с 11% повече от средното за периода 2005 - 2008 г. Не трябва да се забравя обаче, че ръстът е вследствие на една мащабна сделка за наем на офис с площ 72 000 кв. м.

От друга страна, Будапеща изненадващо е поставен втора, със заетост от 91% от средните нива за последните 4 г. Лондон достига до най-ниското си ниво от 30 години насам през първите три месеца на 2009г.

Според проучването най-голям срив за този период се наблюдава на пазарите в Москва, Дъблин и Милано.

Най-голям спад в наемите има в Киев и Москва, като пониженото търсене е свързано и с обезценяване на валутата. Според експертите Люксембург, Рим, Париж и Будапеща показват стабилност.