Новата мода в туризма в света е Glamping - средно между Glamour (блясък) и camping (къмпинг) или иначе казано - луксозен къмпинг. Туристически фирми, които се чудят какво по-оригинално да предложат на клиентите си са измислили почивки на палатки, но не такива, в които едва има място за двама души увити в спални чували.

Ето няколко примера за такава почивка:

ЕкоКамп, Патагония, Чили

Спи се в луксозни палатки, които по-скоро можем да наречем шатри, разположени близо до Националния парк Paine. Освен удобното настаняване, тук се организират и забавления като походи, каране на кану каяк, езда и др. Всъщност, тази екскурзия дори не е толкова скъпа - седемдневна почивка за семейство с две деца струва 3 760 долара.

Сан Салис, Австралия

Ако обичате да се гмуркате, да карате кану и да плувате в коралови рифове (където обаче има и акули), то Сан Салис е за вас. В Националния парк Кейп Рейндж има сафари лагер с пет луксозни палатки. Почивката е „ол инклузив" и включва храна, питиета, кану каяк, гмуркане, разходки с лодки и входни билети за Националния парк. Всичко това е на цена 3 333 долара за двама души за три дни.

Сафари Уест, Санта Роза, Калифорния

Не само в Африка има сафари. Може и в Калифорния. В луксозните палатки на парк Сафари уест има плюшени легла и собствени бани. Сред животните, които можете да срещнете в парка са жирафи, зебри, газели и стотици други. Цената на нощувката е между 170 - 300 долара, в зависимост от типа палатка и дали е в делничен или празничен ден.

Serengeti Migration Camp, Танзания, Африка

Пълният пакет за почивка тук включва луксозни палатки с отделни бани, гурме храна, всякакви питиета, плюс сафари през деня. Цената е 5 070 долара за двама души за тридневен престой или 845 долара за една вечер на човек.

Курорт Paws Up, Монтана, САЩ

„Палатките" са разположени по поречието на река Блекфут, известна от много американски филми. Всяка една „палатка" е с площ 270 кв фута и е електрифицирана. В нея има легло тип спалня и нещо като всекидневна част. На услугите на туристите е собствена камериерка, храната е гурме. Тридневен престой в такава за семейство с две деца струва 3 245 долара.

Секвоя хай сиера, Калифорния

Разположен е до Националния парк Sequoia and Kings Canyon. Настаняването е в просторна палатка, включва закуска, обяд и вечеря. Банята е обща, но чиста, модерна и винаги има топла вода. Цената е 1 500 долара за двама души за три дни и 2 100 долара за семейство с четири деца.

Voyages' Longitude 131 degrees, Австралия

Това е красив лагер в австралийската пустиня, предлага неописуеми гледка към Улуру. Има 15 луксозни бунгала, не се приемат деца под 12 години. Почивка „ол инклузив" струва 4 146 долара за три дни за двама души.

Парк Clayoquot Wilderness Resort, Канада

Лагерът е разположен на отдалечен фиорд в Канада. Тридневна почивка струва 8 550 долара за двама души. Офертата е „ол инклузив" и включва самолетен билет от Ванкувър, храна, напитки, масаж и забавления като езда, риболов, кану каяк, скално катерене, готварски курсове, плуване. Можете да видите китове, мечки и др.