Купувачите на жилища в САЩ се ориентират към по-малки имоти, които са и по-евтини за обзавеждане и отопление, пише Proeprty Wire.

Основната причина за това е финансовата криза, която повиши броя на безработните и намали финансовите възможности на американците.

В резултат на това, строителните предприемачи се насочват към по-малки проекти, като напоследък се използват и много екологични материали.

Евтините малки къщи се очаква да се продават много по-добре при настоящата икономическа рецесия, като най-търсени в момента са тези с три стаи и на цени около 95 000 долара, казва Стийв Хилтън, изп. директор на строителната компания Meritage Homes.

Данни от проучване на Американския институт на архитектите показва, че расте броят на американците, които предпочитат малки жилища със слънчеви панели на покрива.

В момента около 50% от клиентите на архитектурните фирми искат по-малки на площ жилища, в сравнение с 13% през 2005 г.

Според данни на щатската статистическа агенция средната жилищна площ в САЩ се е понижила до 220 кв. м през 2008 г., което е пръв спад от 13 г. насам и се очаква тенденцията да продължи през настоящата година.