Застрахователната компания American International Group Inc, която на няколко пъти беше спасявана от правителството на САЩ, се очаква днес да попълни своят намаляващ борд на директорите с нови кандидати, които трябва да бъдат избрани на събранието на акционерите, пише Reuters.

Кандидатите ще помогнат за изграждането на борда, който през последната година намаля вследствие на оставките на седем души: един, който излиза и в пенсия, и трима, които нямат право да бъдат преизбирани.

Събранието, което ще се проведе на Уолстрийт, ще бъде първата публична възможност за акционерите да изразят недоволството си след финансовия колапс на застрахователя през миналата година.

Собствеността на акционерите беше изтрита, след като AIG отчете 99 млрд. долара загуби през миналата година. Акциите на компанията паднаха до малко над 1 долара за брой, след като намесата на правителството и придобиването на мажоритарен дял разми собствеността на останалите акционери.

AIG забави годишното си събрание, което обикновено се провежда през май, за да има достатъчно време за промените в борда на директорите. В следващия борд се очаква да има много нови лица.

С изключение на Джордж Майлс и Морис Офит, които са в борда на директорите от 2005 г., 11-членният борд щеше да е избран изцяло през последната година.

През 2008 г. към него се присъединяват Сюзън Нора Джонсън, бивш вицепредседател на Goldman Sachs; Денис Дамерман, бивш финансов директор на General Electric Co, и Едуард Лиди, главен изпълнителен директор и председател, въпреки че той планира да освободи поста, веднага след като бъдат намерени приемници.

Останалата част от борда ще бъде съставена от кандидати.

Новият борд отразява новата роля на федералните власти, след като милиарди долари на данъкоплатците бяха похарчени за спасяването на AIG. Държавните служители, които упражняват надзор над 80-процентния дял на правителството в AIG, обявиха миналия месец, че искат промени в борда, за да подобрят стандартите на корпоративно управление.

Най-малко седем от новите директори са препоръчани от Министерството на финансите или от държавните служители, които се явяват попечители на дела на правителството в AIG.

Събранието на AIG ща се проведе в сградата на компанията на Уолстрийт номер 72, която се намира непосредствено до централата й на Пайн Стрийт 70. Компанията наскоро се съгласи да продаде и двете сгради, въпреки че все още се помещава в тях.

Наред с продажбите на свои недвижими имоти, AIG също така се опитва да намери купувачи за много от компаниите си по цял свят. Застрахователят трябва да събере достатъчно средства, за да може да изплати 83 млрд. долара федерални заеми.

Миналата седмица AIG обяви, че е финализирала сделка, която ще предостави на подразделението на Федералния резерв в Ню Йорк дялове в две големи животозастрахователни компании. Сделката се очаква да намали дълга на AIG с около 25 млрд. долара.