Анализатори усилено се опитват да прогнозират кога световният пазар ще успее да се възстанови. За сега не е ясно коя страна ще излезе от кризата първа, пише PropertyWire.

Големите инвеститори в сектора, опитващи се да се отърват от лошите активи, внимателно следят от къде ще дойдат първите сигнали за оздравяване.

Мненията обаче значително се различават. От една страна, някои казват, че Великобритания която отчете най-дълъг и голям спад, ще успее да се възстанови първа, докато други мислят, че развиващите се страни в Азия и Европа ще изпреварят останалите.

"Финансовата криза ще позволи на страни, които преди не са били сред привлекателните дестинации за инвеститорите да станат по-интересни. От друга страна, инвестиционният интерес към САЩ в сектора непрекъснато намалява", казва Едуард ЛаПума от WP Carey International.

Логично е пазарите на Великобритания и Испания, които първи бяха засегнати от рецесията, първи и да успеят да я преодолеят, споделя Майк Сейлс, директор на Henderson Global Investors.

Други експерти са значително по-песимистично настроени и считат, че негативните ефекти на кредитната криза ще увеличат задълженията на пазара във Великобритания, което ще доведе до продължителна стагнация

Според президента на Citi Property Investors, бизнес секторът в страните Бразилия, Русия, Индия и Китай ще изпревари всички останали.