80% от фирмите в САЩ са семейно притежание, но при най-големите от тях се оказва, че парите и успехът не са достатъчни, за да крепят семейството.

Ако разгледате биографиите на фамилиите Хилтън, Гучи, Спелинг и Мърдок, ще видите скандали, алчност, ревност, дори убийства.

Ето няколко истории за скандалите съпътстващи някои от най-известните бизнес фамилии:

Семейство Гучи

Говори се, че режисьорът Ридли Скот ще прави филм за историята на семейство Гучи с участието на Ръсел Кроу. За сюжета има достатъчно интрига. Гучи започва като малък магазин във Флоренция през 1922 г. Петимата синове на основателя обаче по-скоро се занимават с това да си правят мръсно един на друг, отколкото да работят за фирмата. Те непрекъснато се карали за пари. Единият от синовете - Паоло Гучи бил толкова разсърден на всички, включително на баща си, че информирал данъчните, че старецът е укрил около 7 млн. долара от хазната.

По този начин той вкарал 81-годишният си баща в затвора.

През 1972 г. един от внуците - Маурицио (на снимката) разгневил фамилията, като се оженил за дъщерята на шофьор на камион. Бракът обаче не бил много сполучлив - те непрекъснато се карали, а Патриция Гучи обичала да злепоставя съпруга си на обществени места. В крайна сметка, Маурицио си намерил по-млада приятелка. Преди да се разведе обаче, продал дела си в компанията, така че за Патриция не се очертавало почти нищо. Тя поръчала убийството му. Била разкрита и осъдена на 29 години затвор.

Семейство Хилтън

Семейство Хилтън са любими на вестниците още от 1942, когато основателят на хотелската верига Конрад Хилтън се развежда със съпругата си и се жени за актрисата За За Габор. Синът му Ники пък се жени за Елизабет Тейлър. Но тогавашните клюки са били нищо в сравнение с приключенията на Парис Хилтън и нейните порно записи. Според Minyavilee Парис и Ники Хилтън са показен пример за това как едно семейството деградира от хотелиери до старлетки.

Синът на Конрад - Барън е начело на компанията в продължение на 12 години, в които той успява да проспи много успешни сделки и да направи доста неуспешни. Когато през 1979 г Конрад умира, следва изненада. Той оставя почти цялото си богатство на фондацията си и почти нищо на семейството си, което според Конрад, вече си е достатъчно богато.

Семейство Даслър или войната Адидас vs Пума

В продължение на години братята Адолф и Рудолф Даслър произвеждали обувки. Адолф бил „майстора", а Рудолф търговецът.

По време на войната двамата се скарали жестоко. Според слуховете, докато семействата на братята се криели заедно в бункер, Рудолф чул брат си да казва "Тези мръсници пак дойдоха". Адолф се кълнял, че има предвид вражеските войски, но Рудолф не му повярвал и бил убеден, че говори за неговото семейство. Когато войната свършила, двамата отказвали да работят заедно. Така Адолф основал Adidas, а Рудолф - Пума. Враждата на братята продължава цял живот, а в местното гробище, гробовете им са възможно най-отдалечени от един от друг.

Семейство Хоган

През 2005 г. бившият кечист Хълк Хоган пусна свое риалити шоу, в което камерите следяха живота на семейството му. Вместо да се покажат като сплотена фамилия обаче, стана точно обратното. Оказа се, че Хоган системно изневерява на жена си (при 24-годишен брак), а тя за да не му остане длъжна си хвана за любовник 19-годишен приятел на дъщеря си. Синът му беше осъден на осем месеца затвор за катастрофа, която причини след употреба на алкохол. Митът за щастливото семейство бе развенчан.

Семейство Спелинг

Когато ТВ продуцентът Аарон Спелинг почина през 2006 г., състоянието му се оценяваше на между 500 - 650 млн. долара. Дъщеря му Тори обаче не получи почти нищо от тези пари. Тя стана известна, след като баща й и даде роля в продуцирания от него сериал Бевърли Хилз 90210. Тя обаче не беше в добри отношения с него.

Тори научила за смъртта на баща си по и-мейл. Тя не го посещавала, докато бил болен, а след смъртта му не бързала да отиде при семейството си. Няколко дни след смъртта на баща си, Спелинг грее на корицата на американско списание. В интервюто, тя не каза почти нищо за него.

Семейство Мърдок

Синът на Рупърт Мърдок казва, че предпочита да не работи в компанията на баща си. „Когато всичко върви добре, срещаш неблагодарност, а когато има проблем, го отнасяш за всичко". По същата причина и дъщеря му Елизабет напусна компанията. Мърдок има още пет деца, а втората му жена казва, че не могат да отделят бизнеса от личните отношения, защото са много оплетени.

Семейство Редстоун

Самнър Редстоун обича да казва, че в неговата компания Viacom третира служителите, като членове на семейството си. Какво обаче значи да си член на семейството му: може да включва това да те съдят и унижават публично.

В това се убеди дъщеря му Шари, която беше зам. председател на компанията му. Тя ядосала баща си с предложението си да се увеличи надзора над работа на борда на директорите ба Viacom и да се обвържат бонусите с представянето на служителите. Редстоун до толкова не харесвал дъщеря си е, че когато го попитали дали тя ще го наследи в компанията, той отговорил, че „Дамата не е достатъчно квалифицирана, за да заеме този пост." Преди няколко години двама от племенниците на Съмнър поотделно пък го дадоха под съд. Те твърдят, че чичо им ги е лъгал с парите и с информацията за компанията.

Семейство Прицкърс

Основателите на веригата Hyatt са въвлечени в съдебни битки вече 40 години. Изглежда, че те са използвали толкова много дупки в закона, за да укриват данъци, че вече не само IRS, ами и самите членове на фамилията не знаят с какво състояние разполагат. По-рано тази година се говореше, че има вероятност на Пени Прицкърс да бъде поверено министесрвтото на търговията, но в крайна сметка тя не бе избрана. Според много хора това е станало, защото заемането на този важен пост е можело да изкара дори още повече кирливи ризи на семейството на показ.